«Η ελληνική κοινωνία και η ελληνική πολιτεία θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, συζητώντας για την πανδημία και το δεύτερο κύμα που είναι ήδη εδώ. 

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η οικονομία θα διατηρηθεί ανοιχτή «με ελάχιστες εκπτώσεις και παραχωρήσεις» μέχρι να βρεθεί εμβόλιο ή άλλη αποτελεσματική θεραπεία, και πρόσθεσε ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων η Ελλάδα εξακολουθεί και στη διαχείριση του δεύτερου κύματος να τα καταφέρνει καλύτερα από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Στο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτός από την πανδημία, αναφέρθηκαν επίσης στα εθνικά θέματα και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής:

«Να σας συγχαρώ για το πολύ επιτυχημένο ταξίδι σας στο Καστελόριζο το οποίο συνέπεσε και μια υποχώρηση στις εθνικές φουρτούνες. Και εύχομαι αυτά τα ήρεμα νερά να διατηρηθούνε αλλά αυτό, όπως ξέρετε, είναι κάτι το οποίο δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Επίσης θέλω να σας πω ότι η Κυρά της Ρω θα ήταν διπλά συγκινημένη αν γνώριζε ότι την επισκέφτηκε η πρώτη γυναίκα της Δημοκρατίας. Και πάλι συγχαρητήρια για μια πολύ επιτυχημένη επίσκεψη. Ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι στο μέτωπο της πανδημίας το οποίο όπως ξέρετε μας απασχολεί όλους, έχουμε πάρει μια σειρά από πρόσθετα μέτρα που αφορούνε κυρίως την Αττική. Υπάρχει μια λελογισμένη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων. Τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει είναι λογικά και ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Εξακολουθούμε να επιμένουμε πάρα πολύ στη χρήση της μάσκας ως το ένα οριζόντιο προστατευτικό μέτρο το οποίο μπορεί να μας επιτρέψει να μην χρειαστεί να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα στο μέλλον. Και πιστεύω ότι όπως και στο παρελθόν όταν αυξήσαμε την κλιμάκωση των μέτρων, έτσι και τώρα θα καταφέρουμε να ελέγξουμε και αυτό το διαφαινόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας – επειδή βλέπω διάφορα στατιστικά τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα – είναι απολύτως έτοιμο να αντιμετωπίσει την όποια έξαρση των κρουσμάτων και σε επίπεδο κρεβατιών και σε επίπεδο κρεβατιών ΜΕΘ. Ούτως ή αλλιώς μέσα στον επόμενο βήμα θα δίνονται καθημερινά αλλά και εβδομαδιαία στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας περισσότερα καινούργια κρεβάτια εντατικών σύμφωνα πάντα με το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχουμε θέσει με την υποστήριξη των δωρητών οι οποίοι με τόσο μεγάλη συγκίνηση είχαν ανταποκριθεί στα αιτήματα να ενισχύσουμε το ΕΣΥ με μόνιμα κρεβάτια εντατικής θεραπείας».

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου από την πλευρά της είπε τα εξής: «Βρισκόμαστε απ’ότι αντιλαμβάνομαι σε μια περίοδο έντονης κινητικότητας στα εθνικά θέματα, στις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και στο μέτωπο της πανδημίας. Είχα την ευκαιρία πράγματι στην επίσκεψή μου στο Καστελόριζο που είχε ιδιαίτερα συγκινητικό χαρακτήρα και για μένα, να διαπιστώσω τη ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα αλλά και το υψηλό αίσθημα πατριωτισμού των κατοίκων. Η κυρά της Ρω, το πνεύμα της, νομίζω ότι ζει εκεί, συνεχίζει να υπάρχει. Στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου περνάμε μια δύσκολη περίοδο μετά από μια έντονη κλιμάκωση με προκλήσεις και απειλές και εμπρηστική συχνά ρητορική εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας. Δείχνει να υπάρχει ευκαιρία για ουσιαστική αποκλιμάκωση. Οι διπλωματικές κινήσεις και οι πιέσεις από τους συμμάχους μας οδήγησαν σε αυτήν την κίνηση ενδεχομένως προς αυτή την κατεύθυνση εκ μέρους της Τουρκίας. Θα δείξει βέβαια το μέλλον. Νομίζω ότι είναι καιρός η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι με τις προκλήσεις και τις απειλές δεν μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα πουθενά και ότι μόνο η διπλωματία και ο διάλογος είναι ο δρόμος, ο σεβασμός στη διεθνή νομιμότητα και στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.