Το μεσημέρι της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με αφορμή τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας.

Παράλληλα, η ΠτΔ εγκαινίασε τη 17η Ψηφιακή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, παραθέτοντας έναν χαιρετισμό για το βιβλίο, ενώ νωρίτερα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος και νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό» με συμπτώματα κορονοϊού.

της Κατερίνας Θανάση

Εγκαινιάστηκε η 17η Ψηφιακή Έκθεση Βιβλίου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αφορμή τη 17η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οι έρευνες λένε ότι την τελευταία περίοδο διαβάστηκαν πολύ βιβλία Ιστορίας και λογοτεχνικά έργα. Ίσως γιατί και η Ιστορία και η λογοτεχνία είναι από τους κοινούς παρονομαστές της ανθρώπινης εμπειρίας.

Ιδίως η λογοτεχνία, η “εφημερίδα της ανθρωπότητας”, όπως την έχει ονομάσει ο Σαλμάν Ρούσντι. Μέσα σ’ αυτήν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας, κατανοούμε ο ένας τον άλλον, πέρα από χρόνο και τόπο, μαθαίνουμε τι μοιραζόμαστε ως άνθρωποι, τι παραμένει κοινό σε όλους μας κάτω από το στρώμα των διαφορών που μας χωρίζουν.

“Τίποτε δεν προστατεύει καλύτερα έναν άνθρωπο ενάντια στην ανοησία των προκαταλήψεων, του ρατσισμού, του θρησκευτικού και πολιτικού σεχταρισμού, του εθνικισμού, των αποκλεισμών, από τη λογοτεχνία”, για να χρησιμοποιήσω τα λόγια ενός συγγραφέα που αγαπώ, του Μάριο Βάργκας Λιόσα.

Γι’ αυτό και θεωρώ τόσο σημαντική τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Στα δεκαεπτά γόνιμα χρόνια της παρουσίας της δεν κατάφερε απλώς να εντάξει την Ελλάδα στον χάρτη των διεθνών εκθέσεων βιβλίου, δημιουργώντας έναν νέο κομβικό άξονα πολιτιστικών και εμπορικών συναλλαγών στον χώρο της παγκόσμιας εκδοτικής παραγωγής».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

Υπενθυμίζουμε πως ο αρχιεπίσκοπος νοσηλεύεται με ήπια συμπτώματα κορονοϊού και ότι για προληπτικούς λόγους αποφασίστηκε η εισαγωγή του στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.