Στο Μέγαρο Μαξίμου η μία σύσκεψη διαδέχεται την άλλη, πριν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την εφαρμογή νέων μέτρων για να αποφευχθεί μεγάλη διασπορά της πανδημίας. 

Λίγο πριν τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων  κυβέρνηση αξιολογεί τους αριθμούς σοκ των κρουσμάτων της χθεσινής ημέρας. Τα νέα μέτρα θα είναι αυστηρότερα και ξεχωριστά από τα επίπεδα ασφαλείας, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα ενταχθούν στην ήδη υπάρχουσα εργαλειοθήκη και κατά πάσα πιθανότητα στο επίπεδο 4 του χάρτη.

Μάσκα παντού και νυχτερινό lockdown 

Εκτός από το τοπικό lockdown στην Καστοριά και την αναβάθμιση επιπέδου συναγερμού για τις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τη Βοιωτία που έχουν ήδη ανακοινωθεί, στο τραπέζι βρίσκονται ακόμη δύο μέτρα: Η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, καθώς επίσης και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στο μοντέλο της Γαλλίας.

Τέλος, ένα μέτρο που έχει πέσει στο τραπέζι, αλλά αυτή τη στιγμή απέχει ακόμα από την εφαρμογή του, είναι η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό. Τούτο ισχύει αυτή τη στιγμή μόνο εκεί όπου ο χάρτης έχει κοκκινίσει, αλλά δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και στις «πορτοκαλί» περιοχές του χάρτη.

Προβλέψεις για πάνω από 1.000 κρούσματα την ημέρα

Ο καθηγητής Βασιλακόπουλος εκτίμησε επίσης ότι είμαστε κοντά στα 1.000 κρούσματα την ημέρα και εξήγησε πώς προκύπτουν τα κρούσματα: αυτή τη στιγμή γίνονται περίπου 20.000 τεστ την ημέρα, ενώ πριν από ένα μήνα γίνονταν 15.000 τεστ. «Όσο περισσότερα τεστ κάνουμε τόσο περισσότερα κρούσματα θα βρούμε. Συνεπώς δεν πρέπει να αναφερόμαστε μόνο στα κρούσματα που εντοπίζουμε αλλά και στο πόσα τεστ έγιναν».

Επέλαση του κορονοϊού στην Αττική

Για την Αττική, σχολίασε ότι τα 331 νέα κρούσματα χαρακτηρίζονται ως «επέλαση» του κορονοϊού, παρόλα αυτά η Αττική έχει περίπου το 35% των κρουσμάτων στη χώρα, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το 70% που είχε πριν από 15-20 μέρες.

Αντίθετα, η Θεσσαλονίκη είχε ελάχιστα κρούσματα, όμως πλέον η αναλογία των κρουσμάτων αναφορικά με τον πληθυσμό της είναι πολύ μεγαλύτερη συγκριτικά με την Αθήνα.

Τοπικό lockdown στην Καστοριά

Στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) τίθεται από την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου η περιφερειακή ενότητα της Καστοριάς, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) παραμένουν τα Γιάννενα , μιας και οι δείκτες επικινδυνότητας , όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, είναι οριακοί μεταξύ των δύο επιπέδων, ωστόσο η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί σε τρεις ημέρες , δηλαδή το Σάββατο 24 Οκτωβρίου. Ακόμη, ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού, σε επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) για τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλονίκης, της Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών .