Τον τρόπο που έχει κινηθεί έως τώρα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών υπερασπίσθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του κάνοντας επισκόπηση των εργασιών της Συνόδου. Ειδικά για το Brexit ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Οπως σημείωσε ο πρωθυπουργός η ΕΕ έχει μια φιλόδοξη ατζέντα για το μεταναστευτικό, την ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή.
Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός είπε:

-Πετύχαμε απόλυτα να ενσωματώσουμε τις ελληνικές θέσεις στο τρίπτυχο Τουρκία – Κύπρος – Συρία

Οποιαδήποτε υποχώρηση στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα οδηγήσει σε εκπτώσεις σε φιλόδοξες πολιτικές όπως τόνισε η πλειοψηφία των κρατών μελών στη Σύνοδο, είπε ο πρωθυπουργός.

Ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής επέμβασης στη Συρία αποφάσισε το Συμβούλιο Κορυφής, είπε ο κ. Μητσοτάκης και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός λαμβάνοντας υπόψη και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Σημείωσε πως μετά από επιμονή της ελληνικής πλευράς υιοθετήθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων η θέση ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Ομόφωνα οι Ευρωπαίοι καταδίκασαν την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και υιοθέτησαν τις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών για κυρώσεις είπε ο κ. Μητσοτάκης

Για τις εξελίξεις στα Σκόπια μετά το γαλλικό βέτο

Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της διεύρυνσης και το αν κινδυνεύει η Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι δεν έχει επικοινωνήσει με τον κ.Ζάεφ, αλλά ισχύει ό,τι του είχε πει στη Νέα Υόρκη, ότι είναι μια προβληματική συμφωνία -ειδικά για τα εμπορικά σύνορα- αλλά δεν θα το έθετε ως πρόβλημα για τη διεύρυνση.

Για το μεταναστευτικό
Απαντώντας στην ερώτηση του Πρώτου ΘΕΜΑτος για το μεταναστευτικό και ειδικότερα αν η κυβέρνηση βρέθηκε απροετοίμαστη, τόσο για την επιτάχυνση του ασύλου, όσο και συνολικά στην πολιτική σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση, είπε ότι δεν χρησιμοποιεί ως άλλοθι την προηγούμενη κυβέρνησηυ. Κινηθήκαμε με συγκεκριμένο σχέδιο, γρήγορα, είναι στη διαβούλευση η νέα διαδικασία χορήγησης του ασύλου, ώστε όσοι δεν δικαιούνται να επιστρέφουν γρήγορα στην Τουρκία. Πήραμε κι άλλες αποφάσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών. Μεριμνήσαμε για τις πιο ευαίσθητες ομάδες, όπως τα ασυνόδευτα ανήλικα, αλλά δεν βρήκαμε στρωμένο χαλί. Κατανοώ ότι το θέμα προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις. Η κοινωνία καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από την Ελλάδα και ότι αυτή η κυβέρνηση έχει άλλο τρόπο αντιμετώπισης.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις για το ίδιο θέμα, ο κ.Μητσοτάκης είπε, μεταξύ άλλων: Η ρητορική μας για το μεταναστευτικό δεν ήτα ακραία. Τι λέγαμε; Οτι το 2015 άνοιξαν τα σύνορα και μέσω Ελλάδας ήταν ο πιο εύκολος τρόπος να μπεις στην Ευρώπη, υπήρξαν περιστατικά κακοδιαχείρισης, ρωτήστε την OLAF. Δεν βλέπω το λόγο να ανακαλέσουμε την κριτική που είχαμε ασκήσει στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Ποιό θα είναι το σημείο μηδέν για την ενεργοποίηση του σχεδίου Β’ για το μεταναστευτικό;
-Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, είπα ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο.

Για τη στάση των ΗΠΑ στη Συρία και απέναντι στην Τουρκία:

Αρχικά να πω ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία ήταν απόλυτα λανθασμένη. Αν δείτε και τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, με μεγαλύτερη ένταση στήριξε τις ελληνικές θέσεις.