«Να μετατρέψουμε την κρίση ως μια νέα αφετηρία» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στην Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας».


Για την «Ιστορική απόφαση» των Βρυξελλών για το Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε ότι ήταν απάντησαν για όσους «πρόωρα αμφισβήτησαν τη δύναμη της Ευρώπης να λύνει διαφορές. Νικητής ήταν η ενωμένη και αλληλέγγυα Ευρώπη».

«Η συμφωνία είναι μια ιστορική στιγμή για την εξέλιξη, την εμβάθυνση της ΕΕ. Τεράστιο βήμα. Η Ελλάδα είναι από τις κερδισμένες χώρες της συμφωνίας. Θα λάβει το υψηλότερο ποσό στην Ευρωζώνη, αναλογικά με το ΑΕΠ», υπογράμμισε.

«Υπήρξαμε από τους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας», επισήμανε.

«Πριν από 4 μήνες το βήμα της ευρωπαϊκής οικογένειας, θα φάνταζε σε πολλούς σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Βάλαμε κι εμείς το λιθαράκι μας. Οι στόχοι μας ικανοποιήθηκαν στο ακέραιο», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει κανένα συμπληρωματικό μνημόνιο για την εκταμίευση αυτών των πόρων. Οι όροι είναι ίδιοι για όλα τα κράτη μέλη», υπογράμμισε.

Τα χρήματα που θα λάβει η χώρα είναι μια ευκαιρία «Να μετατρέψουμε την κρίση ως μια νέα αφετηρία», που θα βασίζεται σε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο, μακριά από «πελατειακά συμφέροντα».

«Η απόφασή σας να επιβάλλεται τη χρήση μάσκας, ιατρικώς είναι σωστή και συμβολικά επιβεβλημένη. Μια μικρή, άβολη στην αρχή συνήθεια, που πρέπει να γίνει ο κανόνας», είπε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας την υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός της Βουλής, από όλους.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητείτε σήμερα στη Βουλή, έχει ως στόχο την φορολογική δικαιοσύνη, είπε ο πρωθυπουργός.

Αλλοδαποί συνταξιούχοι μπορούν να μεταφέρουν στην Ελλάδα τη φορολογική τους έδρα, έχοντας φόρο μόλις 7%, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Καταργούμε αυτοτελή φορολόγηση 10% στις γονικές παροχές και δωρεές», τόνισε.

«Υλοποιείται η ελάφρυνση έως και μηδένιση της προκαταβολής φόρου για το 2019, όπως είχαμε δεσμευτεί».

«Απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος οι αγρότες που μετρούν πενταετία ένταξης στον ΦΠΑ».

Μέχρι τέλος του χρόνου τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

«Από το βήμα δηλώνω ότι η κυβέρνηση θα καταβάλλει εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους της χώρας μέσα στο 2020 τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφαση του ΣτΕ. Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις. Ποσό 1,5 δισ. ευρώ και αφορά κύριες συντάξεις, δικαίωμα που επεκτείνεται και στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Δεν υπάρχουν περιθώρια», βάζοντας φρένο σε ενδεχόμενες διεκδικήσεις δώρων και επικουρικών συντάξεων.«Δεν υπάρχουν περιθώριο άλλων παροχών», ξεκαθάρισε. «Θα ήταν άδικο για το σύνολο της κοινωνίας», πρόσθεσε.