Ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.


Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις του από την απόφαση του Ερντογάν να μετατραπεί σε τζαμί η Αγιά Σοφιά. «Η Αγία Σοφία είναι μεγαλύτερη από όλους και μας ξεπερνά όλους. Θα στέκεται ακλόνητη στην θέση της και θα φέρει στους αιώνες το θρησκευτικό και καλλιτεχνικό της φορτίο», είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

«Απέναντι σε αυτή την μικρόψυχη και αχρείαστη πρωτοβουλία της Τουρκίας η Ελλάδα θα δώσει απαντήσεις», είπε επίσης.

Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη συνάντησή τους τέθηκαν στο τραπέζι τα συμπεράσματα του χθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων των Βρυξελλών, οι τουρκικές προκλήσεις έναντι των δύο χωρών και των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Επίσης, οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου, αλλά και ο συντονισμός ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.

«Είσαι ο πρώτος αρχηγός κράτους που επισκέπτεται την Ελλάδα στη μετά κορωνοϊό εποχή», είπε ο κ. Μητσοτάκης στον Πρόεδρο Αναστασιάδης στην αρχή της συνάντησης και πρόσθεσε: «έχουμε να συζητήσουμε πολλά κρίσιμα ζητήματα, ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο και έχει μία κρίσιμη ατζέντα».

«Προφανώς οι απόψεις μας είναι απολύτως ταυτισμένες. Προφανώς έχουμε να συζητήσουμε πολλά ως προς το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και το πώς θα συντονίσουμε, όπως πάντα, τις δράσεις μας και τις ενέργειές μας σε αυτό το δύσκολο κλίμα, το οποίο επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από την προκλητική απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά από μουσείου σε τζαμί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, για να καταλήξει: «Οπότε έχουμε μία πλούσια ατζέντα μπροστά μας και σας υποδέχομαι για ακόμα μία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου με αισθήματα αγάπης και συνεργασίας διερμηνεύοντας και τα αισθήματα του ελληνικού λαού».

Τη σειρά στις δηλώσεις πήρε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κοινή γραμμή που έχουν οι δύο χώρας, λέγοντας ότι: «Υπάρχει πλήρης ταυτότητα και στα τρία θέματα που συζητήθηκαν».

Σχετικά με την Τουρκία, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι: «Οι δυο χώρες αυτό που επιδιώκουμε είναι ο διάλογος. Δεν προκαλούμε εμείς, αντίθετα προκαλούμεθα όχι μόνο εμείς αλλά η Ευρώπη. Ο άριστος συντονισμός των δύο κυβερνήσεων, η από κοινού αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε, μέσα από την επιδίωξη ενός διαλόγου και παρέμβασης της ΕΕ. Δεν θα επιτρέψουμε να κάνει η Τουρκία αυτό που επιδιώκει. Δηλαδή μια κρίση».

Αναφορικά με την Αγιά Σοφιά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε: «Η Αγιά Σοφιά ανήκει στους ορθόδοξα, καθολικά διαμαρτυρόμενους που σέβονται την πολιτιστική κληρονομιά. Είναι μια κληρονομιά που δεν ξεχωρίζει θρησκευτική ταυτότητα, είναι ένα σύμβολο. Θα σταλεί ισχυρό μήνυμα πως είναι αδιανόητο να περιφρονούνται με τόση αμετροέπεια πολιτιστικά κληρονομήματα».