Χωρίς αναφορά στην Ελλάδα και τα ζητήματα που ενδιαφέρουν την Αθήνα ολοκληρώθηκαν οι ολιγόλεπτες δηλώσεις των Τραμπ-Μητσοτάκη στο Οβάλ γραφείο, πριν το 60λεπτο τετ-α-τετ των δύο ηγετών.

Το βλέμμα όλου του κόσμου ήταν στραμμένο, σήμερα, στην πρώτη εμφάνιση του Ντόναλντ Τραμπ, μετά την παραδοχή της δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμάνι σε αμερικανική επιδρομή.

«Το γεγονός ότι εξοντώθηκε είναι καλό για πολλές χώρες», απάντησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ διέψευσε την επιστολή που ισχυρίζεται πως έλαβε η Τεχεράνη, χαρακτηρίζοντάς την ως φάρσα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα υπακούσει στο διεθνές δίκαιο αποφεύγοντας να βάλει στο στόχαστρο πολιτιστικά μνημεία σε στρατιωτικές επιθέσεις, υποχωρώντας από την απειλή που έκανε για το Ιράν μέρες νωρίτερα.

Η υπόθεση Σουλεϊμάνι, που φαίνεται να ανοίγει ένα νέο κύκλο βίας στη Μέση Ανατολή, με την Τεχεράνη να έχει δημοσιεύσει ήδη σενάρια εκδίκησης, και το Ιράκ να συγκαταλέγεται στις παράπλευρες απώλειες, ήταν αναμενόμενο ότι θα μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Έλληνας πρωθυπουργός να παρίσταται ολίγον αμήχανος, δίπλα στον πληθωρικό Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα τις τελευταίες ημέρες, καθώς τελικά η κίνηση κατά του Ιράν «δεν του βγήκε» όπως θα ήθελε – ή τουλάχιστον, μέχρις στιγμής οι απώλειες φαίνονται πιο σημαντικές από τα όποια πολιτικά κέρδη ίσως αποσκοπούσε.

Σύμφωνα με διαρροές, πάντως, η ελληνική πλευρά θα θέσει στο τραπέζι τα ελληνοτουρκικά ζητήματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τη Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, τον αναδυόμενο ρόλο της Ελλάδας της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή, καθώς και τα εξοπλιστικά.

Σημειώνεται ότι με απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης δεν θα διεξαχθεί κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ.