Η αρχή έγινε με την ανακοίνωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μαζί με τα στελέχη της παραδοσιακής δεξιάς, ο νέος πρωθυπουργός έβαλε στο σχήμα του και 3 πρόσωπα- έκπληξη, που δεν έχουν καμία σχέση με την Νέα Δημοκρατία και που προσμετρούνται σε αυτό που ονομάζαμε στο παρελθόν, «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ.

Ένας χώρος που παραμένει «ορφανός», μετά την στροφή του ΚΙΝΑΛ σε παραδοσιακά συνθήματα και προτάσεις και που ένιωσε «άστεγος», μετά την ρήξη της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός του Κώστα Σημίτη και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ την δεκαετία του ‘90, ο Κυριάκος Πιερακκάκης, νέο στέλεχος, με εντυπωσιακό βιογραφικό, που έκανε την εμφάνιση του στο ΠΑΣΟΚ επί εποχής Ευάγγελου Βενιζέλου και η Λίνα Μενδώνη, συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Πολιτισμού, προσωποποιούν την διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας προς το κέντρο και την κεντροαριστερά.

Χωρίς τυμπανοκρουσίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα πρόσωπα αυτά, αλλά και με τον ήπιο και ενωτικό λόγο που χρησιμοποίησε στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, έριξε γέφυρες προς το κέντρο- εκεί που κερδίζονται οι εκλογές- ταυτόχρονα με την απορρόφηση του παραδοσιακού δεξιού ακροατηρίου, που κέρδισε με την στάση του απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών. Παρδαλά (πχ ΑΝΕΛ) ή και απολύτως τοξικά σχήματα (ΧΑ), που είχαν κάνει την εμφάνισή τους στην αρχή της κρίσης, χάθηκαν στις κάλπες- ήδη από την ημέρα των ευρωεκλογών- και προσέφεραν στην Νέα Δημοκρατία την πολυπόθητη
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/o-mitsotakis-kanei-beloydini-dieyrynsi