Ταξίδι-αστραπή έκανε, δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο, ο πρωθυπουργός στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε αργά χθες το απόγευμα στο Άμπου Ντάμπι, όπου και τον υποδέχτηκε ο υπουργός Βιομηχανίας Sultan Al Jaber.

Τι επιδιώκει ο πρωθυπουργός με τη συνάντησή του

Σήμερα αναμένεται συνάντηση με τον διάδοχο του θρόνου, σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες επαφές, με τη συμμετοχή ‒μεταξύ άλλων‒ των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης στο Άμπου Ντάμπι θα υπογραφεί αμυντική συμφωνία αξίας 130 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερα κερδισμένη από αυτή τη συμφωνία θα βγει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, καθώς σε αυτήν προβλέπεται και συνεκπαίδευση των ικάρων Ελλάδας – ΗΑΕ.

Εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων του κορονοϊού, η επίσκεψη στο Άμπου Ντάμπι κάθε άλλο παρά τυχαία δεν είναι. Όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ του Star, στόχος της χώρας μας είναι να ενταχθούν τα Εμιράτα στον κοινό άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, ενώνοντας έτσι δύο μουσουλμανικές χώρες που έχουν κοινό εχθρό την Τουρκία.

Παράλληλα, να σημειωθεί πως η συνεργασία με τα Εμιράτα ανοίγει ένα παράθυρο με Αυστραλία και Ινδία.

Επενδύσεις σε υγεία και τουρισμό

Εκτός από το γεωπολιτικό υπόβαθρο της διήμερης επίσκεψης, υπάρχει και το οικονομικό. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέχουν, άλλωστε, τη μερίδα του λέοντος σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις από τα κράτη του Περσικού Κόλπου.

Είναι ενδεικτικό πως περισσότερες από 300 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με σημαντικότερους αυτούς των τηλεπικοινωνιών, των κατασκευών – παροχής τεχνικών υπηρεσιών, της ναυτιλιακής υποστήριξης, του εμπορίου τροφίμων, του εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών και της παροχής κτηματομεσιτικών υπηρεσιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης θα προχωρήσουν στη συμφωνία για επενδύσεις σε ιδιωτική υγεία, τουρισμό και μεταφορές (logistics) που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.