«Είμαστε διαθέσιμοι για συμμετοχή σε έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο με την Τουρκία, αλλά στο πλαίσιο αμοιβαιότητας», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του από το βήμα της 66ης  Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Του Μάκη Θεοδώση

«Παρά τη συνεχή πρόσκληση για την επίτευξη αμοιβαίας συνεννόησης, η στάση της Τουρκίας παραμένει αδιάλλακτη και, αν συνεχιστεί αυτό, αναπόφευκτα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει τα μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων της», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας απειλούν τη συνοχή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Με μοχλό πίεσης τις μεταναστευτικές ροές που η χώρα μας δέχτηκε από τον Μάρτιο και τις αμφισβητήσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη θάλασσα, αναγκαστήκαμε να έχουμε σε πλήρη επιφυλακή τις Ένοπλες Δυνάμεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Εδώ και 35 μέρες ένας σύμμαχος είναι αντιμέτωπος με έναν άλλο σύμμαχο, με αποτέλεσμα να κλυδωνίζεται η ασφάλεια της περιοχής. Αν δεν συμφωνήσουμε μεταξύ μας, τότε θα πρέπει να λύσουμε τις διαφορές μας στη Χάγη και να υπερισχύσει το δίκαιο», τόνισε.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για την πανδημία

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τις συνθήκες αναφορικά με την πανδημία, την τρομοκρατία, το μεταναστευτικό κύμα από τη Συρία και το Ιράκ και αναρωτήθηκε «πώς θα μπορούσε να είναι το νέο ΝΑΤΟ» μέσα από τις προκλήσεις της σημερινής εποχής.

«Το δίδαγμα είναι να καλλιεργήσουμε συνεργασίες προσαρμόσιμες με χώρες εκτός ΝΑΤΟ, όπως η Ινδία, και με ηπείρους όπως η Αφρική και η Ασία. Να είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με τη Ρωσία και την Κίνα, χωρίς να απειλείται η άμυνα της Ευρώπης. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή υψίστης γεωπολιτικής σημασίας και η χώρα μας βρίσκεται στο άκρο της», ανέφερε με έμφαση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αποφώνησή του επικαλέστηκε τον Θουκυδίδη, που περιέγραψε πως η Αθηναϊκή Δημοκρατία ανετράπη λόγω της αντιπαλότητας των «μεγάλων δυνάμεων» και κάλεσε όλους να επικεντρωθούν στην ειρήνη που θα διατηρήσει ενωμένα τα μέλη της Συμμαχίας.