Η ανακοίνωση υψηλού αριθμού κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση και οδηγεί σε νέα έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου.

Του Μάκη Θεοδώση

Το σύστημα υγείας πιέζεται αφόρητα, με τις ΜΕΘ να είναι σχεδόν πλήρεις, οδηγώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προβεί σε εφαρμογή πιο σκληρών μέτρων, σε συνεννόηση με τους ειδικούς λοιμωξιολόγους.

Τα αίτια της έξαρσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αιτίες που εντοπίζονται για την κατάσταση αυτή περιλαμβάνεται η έντονη κινητικότητα που υπάρχει στα χερσαία σύνορα της χώρας, ειδικά από εργάτες γης που έρχονται από επιβαρυμένες επιδημιολογικά χώρες. Επίσης, εκτιμάται ότι οι έλεγχοι που γίνονται είναι ελλιπείς και ότι η κινητικότητα παραμένει υψηλή.

Στη σύσκεψη Μητσοτάκη θα είναι παρόντες οι κ. Κικίλιας, Τσιόδρας, Χαρδαλιάς και θα εξετάσουν ακόμη και το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων, σε μια προσπάθεια να σφραγιστεί η Βόρεια Ελλάδα και να περιοριστεί η διασπορά του ιού από τις μετακινήσεις. Επίσης, υπάρχουν εισηγήσεις για αυστηρότερο lockdown σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς να είναι γνωστές ακόμα λεπτομέρειες.

Στα ύψη τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 3.209 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 905 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης και τα 564 στην περιφέρεια Αττικής. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε πως η χορήγηση εμβολίου κατά του κορονοϊού θα είναι δωρεάν και προαιρετική, ενώ ο εμβολιασμός θα γίνεται κατόπιν ραντεβού σε 1.018 κέντρα σε όλη τη χώρα.

Ο υπουργός σημείωσε παράλληλα ότι εάν φτάσουν στη χώρα μας παραπάνω εμβόλια εντός του μήνα, θα αναπτυχθεί περαιτέρω το κυβερνητικό σχέδιο για επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα.