Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση, κατά πλειοψηφία, του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για τα διπλώματα οδήγησης και ρυθμίσεις θεμάτων άλλων υπουργείων.

Το νομοσχέδιο που συζητείται με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος αναμένεται να ψηφιστεί αύριο από την Ολομέλεια. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ καταψήφισαν και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια. Το ΚΚΕ είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση διαμαρτυρόμενο για τη διαδικασία συζήτησης, ενώ η ΜεΡΑ25 αρνήθηκε να ψηφίσει.

Από το νομοσχέδιο, αποσύρθηκε το επίμαχο άρθρο που αφορούσε μεταφορά αρμοδιοτήτων για ορισμένα θέματα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Μετά τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε είτε να υπάρχει η υπογραφή και του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης είτε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση αποφάσισε να καταθέσει τις νέες ρυθμίσεις αύριο στην Ολομέλεια ενσωματωμένες σε τροπολογία.

Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε Σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων προκειμένου να συζητηθεί η κατεπείγουσα νομοθετική λειτουργία του κοινοβουλίου με αφορμή την εξπρές επεξεργασία που ακολουθείται και για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών για τα διπλώματα οδήγησης.

Η γραμματέας της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ολγα Γεροβασίλη σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα επισημαίνει πως ζητά την σύγκληση της Διάσκεψης «προκειμένου να εξεταστεί η διαδικασία και διάρκεια συζήτησης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Μεταφορών που κατατέθηκε και ήδη συζητείται στη διαρκή επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με τίτλο «Ρυθμίσεις υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και άλλες επείγουσες διατάξεις». Η σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων είναι επιβεβλημένη καθώς δεν υπήρξε απόφαση του οργάνου που να καθορίζει τη διαδικασία συζήτησης του εν λόγω νομοσχεδίου, το οποίο κατατέθηκε χθες αργά το βράδυ, οι ρυθμίσεις του άπτονται περισσότερων Υπουργείων και το οποίο επιπροσθέτως δεν φέρει τις απαιτούμενες υπογραφές των αρμόδιων υπουργείων».