Οι προτάσεις της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ζήτησε άμεση ενίσχυση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία.

«Να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και για τα επόμενα έτη» τόνισε για τη στάση της Αθήνας προς την ΕΕ.


Το να αφήσει η κυβέρνηση ανοιχτό το ενδεχόμενο της επίταξης των ιδιωτικών κέντρων υγείας, εάν αυτό χρειαστεί, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού Covid-19 ζήτησε η Φώφη Γεννηματά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά από τη τηλεδιάσκεψη που είχαν νωρίτερα.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη Χαριλάου Τρικούπη, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε προς τον πρωθυπουργό ότι«για την Εκκλησία πρέπει να παρθούν από την Πολιτεία αποτελεσματικά μέτρα, ώστε να μη μετατρέπονται οι ναοί σε κέντρα διάδοσης της επιδημίας. Αυτό πρέπει να ισχύσει για όλα τα δόγματα ανεξαιρέτως».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, τόνισε στον πρωθυπουργό, πως επειδή το βάρος το σηκώνει το δημόσιο σύστημα υγείας, παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, χρειάζονται άμεσα μέτρα διοικητικά και οικονομικά.

Ειδικότερα πρότεινε:

* Να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με την άμεση πρόσληψη ιατρών-νοσηλευτών που έχουν εξαγγελθεί.

* Να ληφθεί μέριμνα για πρόσθετα κρεβάτια. Λειτουργία ενός νοσοκομείου ανά Περιφέρεια, μόνο για ασθενείς από κορωνοϊό.

* Να πολλαπλασιασθούν τα σημεία ελέγχου (test) για τον κορωνοϊό.

* Να ενταχθούν στον ενιαίο σχεδιασμό και τα ιδιωτικά κέντρα (και με επίταξη αν χρειασθεί) με τιμολόγιο που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, καθορισμένο από το κράτος.

* Να προμηθευτούν εγκαίρως τα νοσοκομεία, όλα τα αναγκαία μέσα για την προστασία των εργαζομένων στην υγεία.

* Να αντιμετωπισθεί η αισχροκέρδεια στην αγορά για γάντια, μάσκες, αντισηπτικά.

* Να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα νησιά του Β. Αιγαίου, όπου είναι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Για τις δραματικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, η κ. Γεννηματά ζήτησε από τον Κ. Μητσοτάκη «μέτρα έξω από την πεπατημένη», με την αναστολή προβλέψεων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Γι’ αυτό η ελληνική κυβέρνηση πρέπει:

* Να απαιτήσει από την Ε.Ε., εκταμίευση πολύ μεγαλύτερων ποσών από τα 37 δισ. ευρώ (που ακούγεται) και την εξαίρεση από δημοσιονομικούς περιορισμούς – και από κρατικές ενισχύσεις – των ποσών που θα δοθούν για υγεία, επιχειρήσεις/ εργαζόμενους.

* Να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και για τα επόμενα έτη.

Και εν συνεχεία

* Να γίνει ριζική αλλαγή του κρατικού Προϋπολογισμού, ώστε να ενισχυθούν το ΕΣΥ, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, οι επιχειρήσεις που κλείνουν και οι εργαζόμενοι που τίθενται σε υποχρεωτική διαθεσιμότητα.

* Να ανασταλούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις.

* Να προετοιμασθούν ειδικά μέτρα στήριξης του τουρισμού.

* Να στηρίξουν οι τράπεζες την ρευστότητα. Δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια. Να μην «κοκκινίζουν» δάνεια που λόγω της κρίσης παρουσιάζουν προβλήματα.