Ως απολύτως καταδικαστέα χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τα περιστατικά έντασης που σημειώθηκαν χθες, Δευτέρας, στο δημαρχείο της Χίου εις βάρος του υφυπουργού Εργασίας, Νότη Μηταράκη, για το προσφυγικό και με θέμα τη δημιουργία στο νησί νέας κλειστής δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

Σε σχετική ανακοίνωση, πάντως, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ανδρέας Μιχαηλίδης, αφήνει ξεκάθαρες μομφές εις βάρος της ΝΔ για το προσφυγικό, σημειώνοντας πως αντιδράσεις όπως οι χθεσινές «αποτελούν τα επίχειρα ανεύθυνων και μικροκομματικών επιλογών της ΝΔ, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, κατά τα τελευταία πέντε έτη», καλώντας πάντως τον κ. Μηταράκη «να εγκαταλείψει τους λεονταρισμούς απέναντι σε ένα σύνθετο και σοβαρό ζήτημα όπως είναι το προσφυγικό – μεταναστευτικό».

«Τα λαϊκά αφηγήματά του καταρρέουν μπροστά στην αμείλικτη πραγματικότητα» σχολίασε ο κ. Μιχαηλίδης για να προσθέσει: «Εμείς στο ζήτημα αυτό δεν θα ακολουθήσουμε τη Ν.Δ.. Έχουμε απόλυτη συναίσθηση ότι η αντιμετώπισή του απαιτεί πρώτιστα τη συναίνεση της κοινωνίας, δίκαιη κατανομή των ευθυνών διαχείρισης του ζητήματος και επιστροφή στη λογική της ισορροπίας των δικαιωμάτων κατοίκων των νησιών και προσφύγων».

Όπως επισήμανε, «ο μαζικός απεγκλωβισμός ανθρώπων από το νησί και η άμεση αποζημίωση των κατοίκων του Χαλκειούς είναι απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση σε πρώτη φάση».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τέλος την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς της «που το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις και να διχάζουν την κοινωνία».

Σημειώνεται πως χθες ο κ. Μηταράκης, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ανέλυσε την πρόταση της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέας κλειστής δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο της Χίο στη θέση του εν λειτουργία καταυλισμού της ΒΙΑΛ που ανακοίνωσε πως θα κλείσει.

Κατά την προσέλευση του υφυπουργού στο Δημαρχείο της Χίου, μικρή ομάδα συγκεντρωμένων έξω από το κτήριο (όπου πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας), άρχισαν να τον εξυβρίζουν και να πετούν εναντίον του αντικείμενα.