Η ρητορική για «Υπουργείο της απελπισίας που θα μετατραπεί σε Υπουργείο της ελπίδας», αναδεικνύει έλλειμμα επεξεργασμένης στρατηγικής και τακτικής και όχι δυναμική ουσιαστικών αλλαγών», τονίζει ο κ. Ξανθός.

Προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός «αναγκάζεται να κάνει γενικόλογες δηλώσεις που απλώς τον εκθέτουν, επειδή το πρόγραμμα, που έχει παρουσιάσει η ΝΔ στον τομέα της Υγείας είναι μια έκθεση ιδεών χωρίς κανένα εχέγγυο υλοποίησης, ενώ οι μόνες συγκεκριμένες αναφορές που έχουν γίνει ( πχ για τη δυνατότητα ιδιωτικών εταιρειών να έχουν ενεργό ρόλο στα δημόσια νοσοκομεία) προκαλούν αντιδράσεις λόγω του ακραία νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα τους».

Ο πρώην υπουργός Υγείας, μεταξύ άλλων, σημειώνει επίσης ότι «ο κ.Μητσοτάκης δεν τόλμησε να μιλήσει για «καμμένη γη» ή για «διάλυση» στην Υγεία. Γιατί ξέρει καλά ότι το αφήγημα αυτό δεν πείθει κανένα».

Αναφέρει ότι «ο θιασώτης του «λιγότερου Κράτους» και της αγοράς υπηρεσιών υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, δεν έχει καμιά αξιοπιστία όταν υπόσχεται ότι θα λύσει τα προβλήματα του ΕΣΥ και ότι η «Υγεία θα κάνει άλμα στο μέλλον»» και καταλήγει ότι «η «ποιοτική δημόσια υγεία» απαιτεί ενδυνάμωση του ΕΣΥ και όχι νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή του».