Στη χθεσινή πολιτική γραμματεία τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν εκτεταμένη συζήτηση γύρω από τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο του κόμματος το φθινόπωρο. 


Παράλληλα, παρά τις αντικρουόμενες θέσεις, πάρθηκε απόφαση συγκρότησης της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου μετά τον καθορισμό ημερομηνίας διεξαγωγής του ενώ έκλεισε οριστικά η όποια συζήτηση περί διεξαγωγής διαδικτυακού προσυνεδριακού διαλόγου.

Όσον αφορά το όνομα, ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε τη σίγουρη επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς εκτιμήθηκε ότι ήταν αυτό που αφενός σηματοδοτεί το άνοιγμα προς το Κέντρο και αφετέρου αντιμετωπίζεται με τον μικρότερο σκεπτικισμό από τις τάσεις εντός Κουμουνδούρου. Σημειώνεται, πάντως, ότι η πρόταση πέρασε σχεδόν ομόφωνα καθώς μόνο ο Πάνος Λάμπρου (τάση των 53) υποστήριξε ότι η προσθήκη στο όνομα πρέπει σίγουρα να περιέχει τη λέξη «οικολογία».

Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, πάντως, είναι ενδεικτική των προθέσεών του καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες έστειλε σαφές μήνυμα εξωστρέφειας αλλά και ανανέωσης τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και σε διαδικασιών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε, παράλληλα, για την ανάγκη αξιολόγησης της δουλειάς που γίνεται τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα όσο και στην ευρωομάδα αλλά και στα τμήματα του κόμματος.

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στον Πάνο Σκουρλέτη κάνοντας λόγο για φαινόμενα δυισμού στο κόμμα. Αφορμή υπήρξε η συνέντευξη του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα «Η Εποχή» στην οποία υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προσωποπαγές κόμμα, αναφορά που θεωρήθηκε ότι ήταν αιχμή για την τοποθέτηση Τσίπρα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών περί «ιστορικής ευθύνης των ηγετών». Η συζήτηση, πάντως, έγινε σε συντροφικό κλίμα. Ενδεικτικό αυτού και το γεγονός ότι η απόφαση για να προτείνει ο Τσίπρας το όνομα στην συνεδρίαση της ΚΕΑ έγινε κατόπιν σχετικής εισήγησης του Πάνου Σκουρλέτη.

Παράλληλα, δεν έλειψαν και οι αναφορές στην υπόθεση Παπαδημούλη με το κλίμα να είναι βαρύ για τον ευρωβουλευτή του κόμματος αλλά όλοι να σημειώνουν ότι το ζήτημα πρέπει να κλείσει μετά τις δηλώσεις του ιδίου ότι θα διαθέσει τα έσοδα από την αξιοποίηση ακινήτων σε κοινωνικές δράσεις.

Παρά το γεγονός, πάντως, ότι συζητήθηκαν δύσκολα ζητήματα τα στελέχη του οργάνου από όλες τις τάσεις σημείωναν ότι το κλίμα ήταν συντροφικό και με διάθεση σύνθεσης των απόψεων.