Τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για άμεση αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών από τους αιτούντες άσυλο επανέλαβε η Φώφη Γεννηματά από τις Βρυξέλλες το μεσημέρι της Πέμπτης.

Κατά την παρουσία της στη συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών (PES), πριν από τη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, η κ. Γεννηματά σημείωσε πως το προσφυγικό είναι «ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα εξελίσσεται σε ελληνική τραγωδία. Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Ελλάδα – και ιδιαίτερα τα νησιά μας – ασφυκτιούν από τις αυξημένες προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε καταυλισμούς σε απάνθρωπες συνθήκες, ενώ οι τοπικές κοινωνίες είναι έτοιμες να εκραγούν.

Σκεφτείτε ότι ο πληθυσμός των μεταναστών σε κάποιες περιπτώσεις είναι ίσος ή και υπερβαίνει τον τοπικό πληθυσμό. Αυτός ο πληθυσμός είναι ο συνοριοφύλακας της Ευρώπης».

Η κ. Γεννηματά τόνισε πως «μέχρι να αποφασίσουμε το νέο Δουβλίνο, πρέπει να παρθούν ριζικές λύσεις:

– Με ουσιαστικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή/ Frontex μέσω της γενναίας ενίσχυσης της επιχειρησιακής της εντολής (mandate) αλλά και των μέσων που της παρέχονται (στελέχωση και υλικοτεχνική υποδομή)

– Με κατανομή των των αιτούντων άσυλο σ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης και με σύστημα κυρώσεων σε όσους δεν συμμορφώνονται.

– Με αλλαγή της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, ώστε να σταματήσει ο Ερντογάν τους εκβιασμούς και ν’ αποσυμφορηθούν τα νησιά μας.

Είναι χρέος και ευθύνη όλων των σοσιαλιστικών δυνάμεων της Ευρώπης να δείξουμε αλληλεγγύη και ομοψυχία. Να δείξουμε φιλότιμο. Να πιέσουμε να λυθεί ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους και όχι να μετατρέπουμε τις χώρες του Νότου σε αποθήκες ψυχών» πρόσθεσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Αναφερόμενη στον προϋπολογισμό, είπε ότι πρέπει να είναι ενισχυμένος, «αν θέλουμε να αλλάξει πορεία η Ευρώπη και να μπει στη νέα εποχή».

Κατά την πρόεδρο το Κινήματος Αλλαγής, «κάνουν λάθος όσοι βλέπουν ανταγωνιστικά την Πράσινη συμφωνία με τις πολιτικές συνοχής και τη στήριξη των αγροτών. Είναι πολιτικές συμπληρωματικές, αναπτυξιακές και αναδιανεμητικές.

Ευθύνη όλων μας είναι να εφαρμόσουμε την πράσινη συμφωνία, αλλά ταυτόχρονα να χρηματοδοτήσουμε τη δίκαιη μετάβαση στις αλλαγές που απαιτούνται, γιατί μονάχα έτσι θα αντιμετωπίσουμε το τεχνολογικό χάσμα, την κλιματική αλλαγή, αλλά και θα μειώσουμε τις ανισότητες μεταξύ του βορρά και του νότου, αλλά και μεταξύ των περιφερειών».

Στην τοποθέτησή της στην προσύνοδο, η κ. Γεννηματά επισήμανε πως η σημερινή Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή πορείας. Αυτό ζητούν οι πολίτες σε κάθε γωνιά της. «Εμείς οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες μπορούμε να γίνουμε ξανά η φωνή όσων δοκιμάζονται. Για μια δίκαιη και κοινωνική Ευρώπη, με ισχυρή ανάπτυξη, που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω, με κοινή αμυντική πολιτική, με μείωση των ανισοτήτων και με κοινή πολιτική για το περιβάλλον».

Όλα αυτά, όπως είπε, απαιτούν πόρους. «Γι’ αυτό και πρέπει να στηρίξουμε την πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου: Προϋπολογισμός στο 1,3% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος» ανέφερε.