Με αντι-NAVTEX και με σκληρή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ απάντησε η Ελλάδα στις νέες τουρκικές προκλήσεις, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τηλεφωνικά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Μάλιστα η ελληνική πλευρά θα θέσει το ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος της εβδομάδας. Σημειώνεται πως ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος θα επιστρέψει από την Πορτογαλία προκειμένου να ενημερωθεί για τις τουρκικές κινήσεις.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μισέλ
Ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος της εβδομάδας, ενώ θα έχει και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σήμερα το μεσημέρι.

Στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρεται πως με την κίνηση αυτή της Τουρκίας «καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της» καθώς και το ότι «δεν επιθυμεί ειλικρινά τον διάλογο».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νέα τουρκική Navtex το ερευνητικό πλοίο Oruc Reic θα πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο από σήμερα έως τις 22 Οκτωβρίου. Οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν σε περιοχή νότια του Καστελλόριζου.

Με αντι-NAVTEX απαντά η Αθήνα στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας με το Oruc Reis
Λίγο μετά τις 10:00 το πρωί η Αθήνα προέβη σε μια ακόμη ενέργεια για να μπλοκάρει τον πλου του Oruc Reis. Οπως έγινε γνωστό, ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex με αφορμή την παράνομη Navtex της Τουρκίας για το Oruc Reis.

Συγκεκριμένα, η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική NAVTEX είναι «παράνομη» και αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, τονίζεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.