Μεταναστευτικό: Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας στο CNN

Επανέλαβε τη θέση της Αθήνας για διασπορά fake news από την Άγκυρα.

«Μόλις το 4% από εκείνους από εκείνους που πέρασαν παράνομα τα ελληνικά σύνορα προέρχεται από τη Συρία»


Απαντήσεις στις κριτικές της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των μεταναστών που βρίσκονται στα σύνορα του Έβρου από τις ελληνικές αρχές έδωσε την Πέμπτη ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας στο CNN.

Δεν έχει γίνει χρήση υπερβολικής βίας. Δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σφαίρες. Ο ελληνικός στρατός και οι δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας έχουν χρησιμοποιήσει κάθε είδους αναλογικών μέτρων, προκειμένου να κρατήσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους μακριά από τα σύνορα της Ελλάδας» δήλωσε ο κ Γεραπετρίτης.

Επαναλαμβάνοντας τη στάση της κυβέρνησης για διασπορά fake news από την Άγκυρα, ο υπουργός είπε πως «Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επιδοθεί σε μια υπερβολική προπαγάνδα. Υπάρχει ένα βίντεο, το οποίο παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο χθες, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι άνθρωποι που έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνικά σύνορα συνοδεύθηκαν από τις τουρκικές Αρχές. Υπήρξαν μηνύματα που ανέφεραν ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά.

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε προσωπικά ότι όλοι πρέπει να πάνε στα σύνορα και απείλησε την Ευρώπη με εισροή μεταναστών και προσφύγων».

Ακόμα, σχολιάζοντας τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, είπε πως «από εκείνους που πέρασαν παράνομα τα ελληνικά σύνορα, μόνο 4% προέρχονται από τη Συρία. Επομένως είναι εμφανές ότι όλο αυτό δεν έχει καμία σχέση με την κρίση στη Συρία.

Στην πλειοψηφία τους, οι άνθρωποι προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την υποσαχάρια Αφρική. Και, φυσικά, έχουν συγκεντρωθεί εκεί απευθείας από τις τουρκικές Αρχές. Μιλούν την τουρκική γλώσσα με μεγάλη άνεση, κάτι που σημαίνει ότι βρίσκονταν στη χώρα για αρκετά μεγάλο διάστημα».

Αποτελεί απόλυτη πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το συμβούλιο, πως βρισκόμαστε ενώπιον μιας απάνθρωπης εργαλειοποίησης ανθρώπων προς όφελος γεωπολιτικών και διπλωματικών σκοπών, τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.