«Η απόφαση για επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, συνεπάγεται με σημαντική επέκταση της επικράτειας στην οποία η χώρα ασκεί κυριαρχία», σημειώνουν διπλωματικές πηγές, αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να ασκήσει το δικαίωμα που τις δίνεται από το Διεθνές Δίκαιο.

Παράλληλα, αναλύεται η διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκειμένου η επέκταση να κυρωθεί από τη Βουλή.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, με την απόφαση αυτή επεκτείνεται σημαντικά, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η επικράτεια στην οποία η χώρα μας ασκεί κυριαρχία.

Η εν λόγω επέκταση συνεπάγεται και την ταυτόχρονη επέκταση του υπερκείμενου εναερίου χώρου. Η επέκταση αυτή λαμβάνει χώρα σε συνέχεια της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στην οποία προέβη η χώρα μας με την Ιταλία στις 9 Ιουνίου 2020. Επισημαίνεται δε ότι δεν επηρεάζει την οριοθέτηση των εν λόγω θαλασσίων ζωνών.

«Για την επέκταση αυτή η Ελλάδα, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας που προωθεί με τις δύο γειτονικές της χώρες, ενημέρωσε εγκαίρως τις Κυβερνήσεις Ιταλίας και Αλβανίας», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων θα υλοποιηθεί με την ψήφιση νόμου από το Κοινοβούλιο, θα προηγηθεί δε η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα κλείσουν οι κόλποι και θα χαραχθούν ευθείες γραμμές βάσης στην περιοχή, σε εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας.