Τα καθήκοντα εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορονοϊό, αναλαμβάνει ο Καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

Την απόφαση έλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ο κ. Μόσιαλος είναι καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα πήρε έγκαιρα μέτρα προστασίας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ ανέφερε μεταξύ άλλων και τα δύο σενάρια για την επόμενη μέρα του κορονοϊού.

«Υπάρχουν δύο σενάρια. Το καλό σενάριο είναι τέλη Απριλίου, αρχές Μάιου θα δούμε ότι πέφτει η μολυσματικότητα της νόσου, γιατί πιθανόν ο ιός να γίνει εποχικός, αλλά αυτό δεν το ξέρουμε ακόμα. Αν γίνει, θα πάρουμε ανάσα για μερικούς μήνες το καλοκαίρι, αλλά πιθανόν να χτυπήσει πάλι το φθινόπωρο, όπως είχε συμβεί με τη γρίπη των χοίρων, που είχε μικρότερη θνητότητα».

Το κακό σενάριο είναι: «Αν πάμε στο σενάριο ότι η νόσος δεν γίνεται εποχική και δεν μετριάζεται η επίπτωση του κορονοϊού τους επόμενους δύο μήνες, θα πρέπει να σκεφτούμε την επόμενη φάση της διαχείρισης, γιατί δεν μπορεί η χώρα, ούτε η δική μας ούτε άλλες, θα μπουν διλήμματα μεγάλα εδώ πέρα, ηθικά, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά να αντέξει μια συνεχή πίεση απομόνωσης, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει να δούμε τότε πώς θα γίνει η διαχείριση των ασθενών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Πρέπει να το δούμε από τώρα. Υπάρχουν πολλοί ασθενείς που είναι σε αγωνία. Είναι καρκινοπαθείς και ρωτούν τι θα γίνει με τις θεραπείες τους. Ή οι ασθενείς που είναι στο τεχνητό νεφρό, μεταμοσχευμένοι. Πρέπει να γίνουν άμεσα προσπάθεια να συνεχιστεί σε όσους χρειάζεται η θεραπεία τους, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους ασθενείς».