Από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18, ενδεχόμενο που προκάλεσε αντιδράσεις. 

Για αυτό το ζήτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε ραδιοφωνική του παρέμβαση το πρωί της Δευτέρας, δήλωσε ότι έχουν μειωθεί οι νεότεροι και είναι ένα ζήτημα το 18, ένα ζήτημα η διάρκεια της θητείας, που πρέπει να συζητηθεί χωρίς ταμπού, «αλλά όλα αυτά είναι συνάρτηση της τουρκικής προκλητικότητας».

Κάνουμε ό,τι πρέπει για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς η τουρκική προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο, είπε και εξήγησε ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η αύξηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και οι σκέψεις και συζητήσεις για αλλαγές στη θητεία.

Ωστόσο, ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση «δεν είμαστε στη φάση της απόφασης» αλλά κάποια ταμπού θέματα πρέπει να τεθούν όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε εξωτερικές απειλές. Μετά τη συζήτηση θα παρθούν οι αποφάσεις διευκρίνισε, «όχι ερήμην της κοινωνίας, μαζί με την κοινωνία».

Χθες ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Θεσσαλονίκη, αποκάλυψε τις σκέψεις για υποχρεωτική στράτευση στα 18, αλλά και το ενδεχόμενο να αυξηθεί η θητεία από 9 στους 12 μήνες.