Το νέο πακέτο οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης απέναντι στον Covid-19.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, το 81% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, θα λάβουν τα 800 ευρώ.

Συνολικά καλύπτονται περίπου 800.000 επιχειρήσεις = το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων.


Το νέο πακέτο μέτρο οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του κορονοϊού Covid-19 στην Ελλάδα ανακοίνωσε η κυβέρνηση τη Δευτέρα, με το πακέτο να αφορά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για μέσα στο Απριλίο.

Η παρουσίαση των μέτρων έγινε σε εκδήλωση του υπουργείου Οικονομικών από τους Χρήστο Σταϊκούρα, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Βρούτση και Θόδωρο Σκυλακάκη.

Ξεκινώντας την παρουσίαση, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως 1,7 εκατ. εργαζόμενοι = το 81% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, θα λάβουν τα 800 ευρώ.

Ακόμα, είπε πως επεκτείνεται η λήψη μέτρων προστασίας σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις. Συνολικά καλύπτονται περίπου 800.000 επιχειρήσεις = το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων.

Καλύπτονται επιπλέον, με διαφορετικά σχήματα, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι = 75% του συνόλου.

Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος, μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ύψος θα υπολογίζεται με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Προϋπόθεση οι μη απολύσεις.

Σχετικά με το Δώρο Πάσχα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως για τους εργαζόμενους που οι εργοδότες του θα προχωρήσουν σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας, το επίδομα θα καταβληθεί από το κρατικό προϋπολογισμό.

Για τις τράπεζες, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων πληττόμενων, με βάση τα σημερινά μέτρα.

Θα δοθεί στήριξη σε κλάδους πρωτογενή τομέα που πλήττονται από την κρίση. Διατίθεται αρχικά ποσό 150 εκατ. ευρώ, ενώ θα αξιοποιηθούν κοινοτικοί πόροι του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Προβλέπεται συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού κατά 5 δισ. ευρώ. Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων φτάνουν το 2,1 δισ., ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές σε 1,5 και τα μέτρα στήριξης σε 1,4 δισ. ευρώ. Σύνολο 5 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως αναλαμβάνουμε την αποπληρωμή δανείων επιχειρήσεων για τους μήνες Απρίλιο-Ιούνιο.

Στη συνέχεια, ο υπουργός υπογράμμισε πως «οφείλουμε να διαφυλάξουμε την κουλτούρα πληρωμών. Όσοι μπορούν να πληρώνουν να το πράξουν».