Από σήμερα μπαίνουμε στη νέα φάση πλήρους απαγόρευσης από τις 21.00 ως τις 05.00, με απώτερο σκοπό να φρενάρουμε τον ρυθμό μετάδοσης του ιού. 

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως το επόμενο δεκαήμερο είναι το μεγάλο στοίχημα για τη μάχη με την πανδημία, μετά και το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ, που ξεπέρασε τα 3.000 κρούσματα.

Του Μάκη Θεοδώση

«Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον ιό», δήλωσε σήμερα το πρωί ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ  Άκης Σκέρτσος.

Όπως διευκρίνισε, το χθεσινό τριπλό αρνητικό ρεκόρ προέρχεται από τα δείγματα που ελήφθησαν από τις πρώτες μέρες έναρξης του απαγορευτικού που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση. Ο κ. Σκέρτσος επισήμανε μάλιστα ότι «πρέπει να δώσουμε χρόνο στα μέτρα ώστε να λειτουργήσουν».

Η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, «χιλιάδες ΜΕΘ να είχαμε, αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας, θα γεμίζουν και οι πολίτες θα είναι μετέωροι. Η επιστημονική κοινότητα έχει προτείνει ολικό lockdown στη Θεσσαλονίκη, αν όχι στη Βόρεια Ελλάδα, για να μη γίνει η Θεσσαλονίκη Μπέργκαμο».

Κικίλιας: «Αν χρειαστεί, θα κλείσουν τα δημοτικά σχολεία»

Με τη σειρά του, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ πως, αν χρειαστεί, θα κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία. «Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων μάς συμβούλευσε ότι δεν πρέπει να αναμειχθούν κλινικές Covid και no Covid και, επειδή χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερες ΜΕΘ, μεταφέρουμε περιστατικά no Covid σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Συμπλήρωσε, δε, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ΜΕΘ είναι για ανθρώπους που νοσηλεύονται για άλλες ασθένειες ή τροχαία παρά για Covid-19.

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης: «Να κλείσουν τα σχολεία»

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε με τη σειρά του πως λογικά θα πρέπει να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία. Συγκεκριμένα, ο κ. Ζέρβας ανέφερε πως καθημερινά δέχεται εισηγήσεις για συνωστισμό γονέων στις αυλές των σχολείων και πως θα πρέπει να γίνονται συνεχώς απολυμάνσεις, καθώς υπάρχουν κρούσματα.