Στο ζήτημα της διαχείρισης του κράτους και της εξουσίας «με καθεστωτική λογική» αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Χ. Καστανίδης μιλώντας επί του νομοσχεδίου για το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η κατάσταση αυτή κατέτεινε στην εξυπηρέτηση ισχυρών οικονομικών κέντρων και επιχειρηματικών συμφερόντων με αντάλλαγμα την ενίσχυση πρόθυμων πολιτικών και πρόθυμων κομμάτων είπε ο κ. Καστανίδης καλώντας το σώμα να δει την «όζουσα ατμόσφαιρα» των ημερών, «με αφορμή τις εργασίες της προκαταρκτικής επιτροπής, το έκτακτο καθεστώς των απευθείας αναθέσεων, που με ΠΝΠ επέβαλε η κυβέρνηση, και την αδιαφανή διαχείριση δημοσίων κονδυλίων, κυρίως προς τα ΜΜΕ».

Ο κ. Καστανίδης κατέγραψε την «αδυναμία» των πολιτικών δυνάμεων «να εγερθούμε πάνω από την κομματική αντιδικία, και αντί αλληλοκατηγοριών να εμφανιστούμε ως θεσμικοί εγγυητές ομαλής λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και των δημοκρατικών θεσμών.

Απέδωσε ωστόσο το μέγιστο της ευθύνης στα δύο μεγαλύτερα κόμματα «καθώς εναλλάσσονται στη θέση του κατηγόρου, όχι στη βάση σταθερών αρχών αλλά ανάλογα με τη θέση που έχουν ως αντιπολίτευση ή κυβέρνηση:

«Επαναστατεί η ΝΔ όταν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ηχογραφεί τραπεζίτη, αλλά επιχαίρει όταν ιδιώτης ηχογραφεί πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ. Επαναστατεί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ο υπουργός Ανταγωνιστικότητας κρίνει εξαιρετικά αρνητικά και επιτίθεται κατά συγκεκριμένης δικαστικής λειτουργού, αλλά σιωπούσε όταν υπουργός του, στοχοποιούσε δικαστικούς λειτουργούς. Αυτό είναι υποκρισία» είπε ο κ. Καστανίδης.