Η ΕΕ και η Ευρωζώνη, μετά και τις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου, έχουν εισέλθει σε μια νέα φάση, καθώς οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και οι μεγάλες προκλήσεις που αναφύονται και σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο, καθιστούν διαρκώς επίκαιρη τη συζήτηση για το που οδεύει συνολικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και ποιες πολιτικές πρέπει να προωθηθούν το επόμενο διάστημα.

Σε Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία και Ισπανία έχουμε συγκρουόμενες πολιτικές και έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Στη Ρώμη, φαίνεται ότι τα σημάδια για το σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων είναι θετικά, ωστόσο παραμένει αναπάντητο το κρίσιμο ερώτημα για το που οδεύει η μεγάλη αυτή ευρωπαϊκή οικονομία, μέλος των G7, με τα πολλά και σύνθετα οικονομικά προβλήματα και με ένα ρευστό πολιτικό σύστημα, και ποια θα είναι η στρατηγική της νέας ηγεσίας στη βέβαιη αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για το δημόσιο έλλειμμα τη χώρας.

Στην Ισπανία, η προσπάθεια κυβερνητικής σύμπλευσης των Ποδέμος με τους Σοσιαλιστές είναι δύσκολη και απαιτεί αμοιβαίες υποχωρήσεις, οι οποίες προσκρούουν στις εσωκομματικές ισορροπίες και των δύο πλευρών. Εάν παραμείνει το αδιέξοδο, δεν είναι απίθανη η προσφυγή στις κάλπες, ωστόσο σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης και σε μια χώρα που έχει υποφέρει από τις πολιτικές λιτότητες της διεφθαρμένης δεξιάς του Ραχόι, η ανάγκη σχηματισμού ενός αριστερού και προοδευτικού μπλοκ είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία και για τη χώρα και για την ΕΕ συνολικά.

Στη Μεγάλη Βρετανία η κατάσταση είναι ακόμη πιο σύνθετη, με την πολιτική ρευστότητα να ενισχύεται και με τη λύση στο Brexit να παραμένει στον αέρα. Η κυβέρνηση Τζόνσον αποδυναμώνεται, χάνει την εμπιστοσύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ενώ η κίνηση του Πρωθυπουργού να αναστείλει το έργο του Κοινοβουλίου στη διαδικασία του Brexit, του γυρνά μπούμερανγκ. Η πολιτική αβεβαιότητα που κυριαρχεί στο Λονδίνο προκαλεί νευρικότητα και στις Βρυξέλλες, με την αντίστοιχη διπλωματική ομάδα του Brexit να δείχνει πελαγωμένη.

Κυρίαρχο στοιχείο σε όλες αυτές τις εξελίξεις είναι η διάχυτη αίσθηση στους κόλπους των ευρωπαϊκών κοινωνιών ότι η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη μπορεί να οξυνθούν. Ειδικά όσο δεν υπάρχουν ισχυρές προοδευτικές ηγεσίες που να μπορούν να βάλουν σε ασφαλή τροχιά το ευρωπαϊκό καράβι, η ανησυχία και ο προβληματισμός θα εντείνονται. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις στην ΕΕ οφείλουν να απαντήσουν με προτάσεις πρακτικές, να πιέσουν για θετική λύση στα αδιέξοδα, με κύριο γνώμονα το συμφέρον των πολλών, το συμφέρον των πολιτών. Η συνέχιση αναποτελεσματικών πολιτικών, που αγνοούν αυτές τις ανησυχίες των πολιτών, το μόνο που μπορούν να καταφέρουν είναι να φέρουν και πάλι στο προσκήνιο ένα σπιράλ ύφεσης, να οδηγήσουν σε νέα κρίση τις ευρωπαϊκές οικονομίες και να ενδυναμώσουν τη στήριξη σε ακραία πολιτικά σχήματα.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών