Αντιστροφή ρόλων σήμερα στη Βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα να αντιμετωπίζει για πρώτη φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τα κάτω έδρανα και τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναμένεται να πάρει τον λόγο αμέσως μετά από τον πρωθυπουργό.

Στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κουμουνδούρου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει το κόμμα στην τριήμερη διαδικασία στηριζόμενο στην προγραμματική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση, ενώ καθορίστηκε και ο κατάλογος των ομιλητών. Δείγμα γραφής, άλλωστε υπάρχει από τις τελευταίες ανακοινώσεις των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ που απλώνονται σε όλο το φάσμα της δραστηριότητας της κυβέρνησης.

Αν και από το στρατόπεδο της Κουμουνδούρου δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους για τα “όπλα” που θα χρησιμοποιήσει το απόγευμα στην Ολομέλεια ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται σίγουρο πως θα αναφερθεί στις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ και τι από όλα όσα είχαν ειπωθεί γίνονται πράξη.

Έμφαση θα δώσει στα ζητήματα της ασφάλισης και στο “καμπανάκι” που έχει χτυπήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για ιδιωτικοποίηση τόσο στην κύρια όσο και στην επικουρική ασφάλιση των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, σημειώνοντας πως το δημόσιο θα περιοριστεί στην είσπραξη μίας ελάχιστης εισφοράς για μια ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη. Στο επίκεντρο θα βρεθούν και τα ζητήματα της φορολογίας, αλλά και στα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί και στα πρόσωπα που έχει επιλέξει η κυβέρνηση που δείχνουν την νεοφιλελεύθερη πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει κάνοντας λόγο για πολιτικά και δεοντολογικά ζητήματα που προκύπτουν.

Για τις Πρέσπες και το Μάτι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την ευκαιρία να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τις τοποθετήσεις σε θέσεις “κλειδιά” του Γιώργου Μαυρωτά, που κατέλαβε τη θέση του νέου Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού και είχε ψηφίσει “ναι” στη Συμφωνία των Πρεσπών και του Κωνσταντίνου Τσουβάλα ως Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης μετά τη σφοδρή κριτική που του είχε ασκηθεί για το Μάτι πέρυσι τον Ιούλιο.

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να λειτουργήσει και συσπειρωτικά στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Τρίτης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να δείξει πως η κυβέρνηση είναι τρωτή σε πολλά σημεία και πως ενωμένο το κόμμα μπορεί γρήγορα να αποκτήσει μεγάλη δυναμική.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει το απόγευμα και η ψηφοφορία για την ψήφο της εμπιστοσύνης θα πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.