Ο τέως υπουργός Υγείας σημείωσε ότι μπαίνουμε στην πιο δύσκολη και ευαίσθητη φάση καθώς οδηγούμαστε σε σταδιακή χαλάρωση της καραντίνας.

«Αυτά τα βήματα πρέπει να τα κάνουμε με προσήλωση στην επιστημονική τεκμηρίωση των πολιτικών αποφάσεων, ακούγοντας τη γνώμη των ειδικών και πάντα με πρώτιστο μέλημα τη Δημόσια Υγεία.  Σε μεγάλο βαθμό η εξέλιξη της πανδημίας θα κριθεί και από τον τρόπο που θα υποχωρήσει το lock down», σημείωσε ο Ανδρέας Ξανθός.


Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι απαιτείται συστηματική ενημέρωση του πληθυσμού για το πώς θα συμπεριφερθεί στις νέες συνθήκες και υπογραμμίζει ότι χρειάζεται μια νέα κουλτούρα ατομικής υγιεινής. «Ιδιαίτερα στα νοσοκομεία απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη μέριμνα και έγκαιρη προετοιμασία και προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας και του αναγκαίου εξοπλισμού για τις νέες ανάγκες εργαστηριακού ελέγχου του αναμενόμενου νέου επιδημικού κύματος».

Επιπλέον, ο Ανδρέας Ξανθός υποστήριξε ότι το μεγάλο κοινωνικό κεκτημένο της δοκιμασίας αυτής είναι η αναγνώριση της αξίας του δημοσίου συστήματος υγείας και πρόσθεσε ότι είναι η ώρα να ανοίξει σοβαρά η συζήτηση για την αναβάθμιση των αποδοχών των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού στο ΕΣΥ, που θα περιλαμβάνει σταδιακή αποκατάσταση μισθολογικών απωλειών, ειδικό μισθολόγιο και για τους άλλους επαγγελματίες υγείας, ένταξη στα ΒΑΕ.