Στην πρώτη της ομιλία μετά τις εκλογές η Φώφη Γεννηματά χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους για να απαντήσει στις προγραμματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον κατηγόρησε πως συνεχίζει να μιλά με αόριστες και γενικόλογες δεσμεύσεις.

“Οι δηλώσεις της κυβέρνησης υπήρξαν αόριστες, ατεκμηρίωτες και γενικόλογες” είπε και έκανε λόγο για “μία έκθεση ιδεών”.

Σχολιάζοντας την αναφορά του πρωθυπουργού για έξι αλήθειες η κ. Γεννηματά τόνισε ότι “οι έξι αλήθειες σας κρύβουν αντίστοιχα ψέματα” και σημείωσε πως απαιτείται αλλαγή των δεσμεύσεων που ο Αλ. Τσίπρας είχε βάλει την υπογραφή του.

Η Φώφη Γεννηματά αναφερόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε “το ότι δεν αναφερθήκατε στις νάρκες που παραλάβατε το κάνατε γιατί είστε αποφασισμένος να συνεχίζετε στο ίδιο δρόμο”. Όσον αφορά στις επαφές με τους θεσμούς κατηγόρησε την κυβέρνηση πως εγγυήθηκε ότι θα τηρήσει “απόλυτα και για μεγάλο διάστημα τα μεγάλα και δυσβάσταχτα πλεονάσματα”, ενώ δεν έκανε ούτε συζήτηση για το υπερταμείο.

Για τις Πρέσπες η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε “οι κωλοτούμπες συνεχίζονται και από αυτή την κυβέρνηση. Οι υπουργοί σας μόνο συγχαρητήρια δεν έχουν δώσει στον κύριο Κοτζιά”. Σημειώνοντας δε πως “εμείς μένουμε σταθεροί στις θέσεις μας. Η συμφωνία είναι κακή”.

Όσον αφορά στους γενικούς γραμματείς άσκησε κριτική στον Πρωθυπουργό πως είναι “δέσμιος της πελατειακής αντίληψης της παράταξης”, ενώ καυτηρίασε συγκεκριμένες επιλογές. Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε ως “απόλυτη υποκρισία” ότι επιλέχθηκε ως γενικός γραμματέας πρόσωπο που είχε ψηφίσει τις Πρέσπες (εννοούσε τον Γιώργο Μαυρωτά). Παράλληλα αναφέρθηκε και στο νέο γενικό γραμματέα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη λέγοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη “επειδή θα πάτε στην περιοχή να τον πάρετε μαζί σας ίσως και την Περιφερειάρχη που της έτυχε στραβή στη βάρδια” και κάνοντας λόγο για προσβολή στη μνήμη των νεκρών.

Μίλησε για “βαθύ μπλε της δεξιάς”, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση πως δεν ανοίγει τα χαρτιά της για καίρια θέματα όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Ειδική αναφορά έκανε στη ΔΕΗ τονίζοντας πως “φέρτε οργανωμένο σχέδιο και με την απαξιώνετε”.

Από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε πως πρέπει να γίνει εξεταστική επιτροπή για τις εξελίξεις στην οικονομία από το 2001. Και απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα είπε “σας καλωσορίζουμε στην Ελλάδα γιατί μετά από τόσα χρόνια ψελλίσατε κάτι για τις ευθύνες της δεξιάς, τώρα που είστε στην αντιπολίτευση και δεν έχετε ανάγκη τη στήριξη τους»

Κλείνοντας επεσήμανε “θα ασκήσουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση με πίστη στην εθνική συνεννόηση” και προσέθεσε πως «το Κίνημα Αλλαγής θα είναι στη Βουλή η φωνή του λαού».