«Η Συμφωνία υπογραφής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία αποτελεί αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη» ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παίρνει το νήμα της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Συμπλήρωσε πως πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια σύναψης συμφωνίας ΑΟΖ και με την Αίγυπτο.


Ως θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος την υπογραφή της συμφωνίας καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Σε σχετική δήλωση, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για συμφωνία που «ππαίρνει το νήμα της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που, θυμίζω, ήταν ενταγμένη σε ένα συνολικό σχέδιο στρατηγικής διπλωματίας που περιλάμβανε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και την σύναψη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης όχι μόνο με την Ιταλία αλλά και την Αλβανία και την Αίγυπτο.

»Θα μελετήσουμε προφανώς τη συμφωνία για να αξιολογήσουμε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η επήρεια των νησιών, όπως είναι τα δικαιώματα αλιείας. Το επόμενο βήμα όμως θα πρέπει αφενός να είναι η άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και αφετέρου η συνέχιση της προσπάθειας σύναψης συμφωνίας ΑΟΖ και με την Αίγυπτο, κομβική χώρα για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».

Ακόμα, ο κ. Κατρούγκαλος επαναλαμβάνει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών».