Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι ο εκβιασμός της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη, σταμάτησε τον Φεβρουάριο στον Έβρο: «Προστατέψαμε τα σύνορά μας που είναι και σύνορα της Ευρώπης με αποφασιστικότητα»


«Τέτοιου είδους κατασκευασμένη προπαγάνδα είχαμε δει όλο εκείνο το διάστημα. Είχαμε διαψεύσει κατηγορηματικά τότε όλα αυτά τα οποία κυκλοφορούσαν μέσα στην Τουρκία ή κι εκτός Τουρκίας, σε διεθνή μέσα, καθώς είχαμε πληροφορίες από πολύ νωρίς ότι κατασκευάζονταν τέτοιου είδους στοιχεία, για να χρησιμοποιηθούν αργότερα. Το αργότερα ήρθε τώρα. Ήμασταν προετοιμασμένοι και είπαμε ότι δεν υπάρχει κανένα νέο στοιχείο που να ενοχοποιεί κανέναν στην ελληνική πλευρά, αντίθετα είναι μια κατασκευή των τουρκικών Αρχών στο πλαίσιο αυτής της προπαγάνδας», συνέχισε.

«Να δώσουμε ανάσα σε όσους έχουν πληγεί»
«Κανείς δεν θα μείνει πίσω», είπε ο κ. Πέτσας δηλώνοντας οι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη στήριξη των κλάδων που πλήττονται με γνώμονα πάντοτε την προστασία των θέσεων εργασίας και τη στήριξη των εργαζομένων. Αυτό, είπε, θα γίνει και τον Μάιο και τον Ιούνιο, αν χρειαστεί.

Για την στήριξη των εργαζομένων
Αντίστοιχα αναφέρθηκε και στη συνέχιση του προγράμματος στήριξης των εργαζόμενων. Μίλησε για το βοήθημα των 800 ευρώ ενώ είπε πως μετά από αυτό θα έχουμε το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Sure της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το οποίο στηρίζει τους εργαζόμενους, ώστε να μη χάσουν απότομα μεγάλο μέρος των αποδοχών τους, καλύπτοντας όχι μόνο ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, αλλά και μισθολογικό κόστος.

«Το ακριβές ποσοστό και η ακριβής διαδικασία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, θα υπάρξουν και επιχειρήσεις, οι οποίες είτε είδαν τον τζίρο τους να αυξάνεται, παράδειγμα τα super market, ή δεν θέλουν να μειώσουν τις ώρες εργασίας του προσωπικού, γιατί εμπιστεύονται και τους πελάτες τους, αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας και άρα βλέπουν ότι θα χρειαστούν το προσωπικό τους. Θα είναι ένα πρόγραμμα που θα έχει διάρκεια αρκετών μηνών, δεν θα είναι ένας ή δύο μήνες. Έχουμε συζητήσει με τους εταίρους μας και θα χρησιμοποιηθεί, όταν θα είναι έτοιμη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδεσμεύσει τα κονδύλια. Πιέζουμε να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα, το οποίο θα αρχίσει να τρέχει από τις αρχές του Καλοκαιριού»

Όσα ανέφερε για το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα
Σχετικά με το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα δήλωσε ότι ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρηματικότητα είναι έννοιες ασύμβατες ενώ σημείωσε πως έχουν ήδη προσληφθεί 3.842 άτομα. «Δηλαδή, για ποιες 4.000 προσλήψεις μιλά ο κ. Τσίπρας; Αν ήταν αυτός τι θα έκανε; Γιατί δεν το έκανε τα προηγούμενα χρόνια που διακυβέρνησε; Λέει, για παράδειγμα, ο κ. Τσίπρας: »Τι θα γινόταν αν». Αυτό είναι το ερώτημα που έχει κάθε Έλληνας και νιώθει ανακούφιση που, αυτή τη στιγμή, έχει μια Κυβέρνηση την οποία μπορεί να εμπιστευθεί. Αυτή είναι η πρώτη γρήγορη απάντηση», ανέφερε.

Για την εστίαση
Για την εστίαση είπε πως θα ανοίξει από την 1η Ιουνίου ενώ η κυβέρνηση παρακολουθεί πώς εξελίσσεται η πανδημία.

«Έχουμε δυο-τρεις βασικές ημερομηνίες που εξετάζουμε -πριν από το άνοιγμα της εστίασης- και αφορά σύνθετα θέματα, όπως το άνοιγμα των σχολείων, το ζήτημα της επαναφοράς ολόκληρης της οικονομικής δραστηριότητας του λιανεμπορίου στη λειτουργία από Δευτέρα. Η 18η του μηνός, είναι μια κομβική ημερομηνία που έχει να κάνει με το άνοιγμα των μετακινήσεων από μια Περιφερειακή Ενότητα σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα. Αυτό που εξετάζουμε είναι αν θα γίνει ταυτόχρονα και για τα νησιά ή όχι ή αν θα πρέπει να ακολουθήσει ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα», συνέχισε, ενώ διευκρίνισε για την εστίαση ότι τα καταστήματα θα έχουν τραπέζια και μέσα.