Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται σε ενδεχόμενη, βαθιά και πιο συγχρονισμένη καπιταλιστική οικονομική κρίση, σημειώνει ότι η περασμένη δεκαετία έδειξε τα όρια του καπιταλιστικού συστήματος και τα μεγάλα προβλήματά του, και προσθέτει ότι «με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το σύστημα πήρε μία ανάσα, όμως τα προβλήματα και οι προοπτικές ανάπτυξης δεν είναι τόσο ρόδινες όσο προσπαθεί η ΝΔ να τις παρουσιάσει».

Ο Ν. Σοφιανός επισημαίνει, κυρίως, ότι «η περίφημη «κανονικότητα», την οποία διαφημίζει η κυβέρνηση, δεν αφορά τη δύσκολη καθημερινότητα, την πίεση ή τη φτώχεια με την οποία ζουν οι λαϊκές οικογένειες». Και αναφέρει ότι «η ΝΔ μπήκε επιθετικά με την πρόθεση, με πιο γρήγορους και αποφασιστικούς ρυθμούς σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ, να περάσει αλλαγές υπέρ του κεφαλαίου πατώντας σταθερά στο έδαφος νομοθετικό, πολιτικό, σχέσεις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ». Ενώ χαρακτηρίζει τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΝΔ «τοξικές για τα λαϊκά συμφέροντα».

Με αφορμή τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, τονίζει οτι η καπιταλιστική ανάπτυξη «περιλαμβάνει το «βιασμό» του φυσικού περιβάλλοντος», εξηγεί γιατί «οι πλημμύρες, οι σεισμοί, οι φωτιές με τους νεκρούς και τα χιλιάδες καμμένα δασικά στρέμματα στην Ελλάδα αποδεικνύουν την υποκρισία του κράτους και του συστήματος» και προσθέτει ότι «η κοινή απόφαση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ στην περιφέρεια Αττικής να πνίξουν στα σκουπίδια τη Δυτική Αττική με νέα χωματερή στη Φυλή δίπλα στην υπάρχουσα, είναι μία ακόμα απόδειξη αυτής της υποκρισίας».

Ο Ν. Σοφιανός, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζει ακόμη ότι «το εργατικό κίνημα με ταξική γραμμή πάλης έχει τη δύναμη να αχρηστεύσει τους σχεδιασμούς» για «γενικευμένο φακέλωμα» μέσω του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα καθώς και εκείνους για ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστών και ηλεκτρονική ψηφοφορία σε ό,τι αφορά την κήρυξη απεργίας.

Μέσω της συνέντευξής του στο Πρακτορείο, αναφέρει ότι το σύνθημά του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στις 7 Σεπτεμβρίου στην ΔΕΘ, «αγώνας – ενωτικός – μαζικός ταξικός για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής για ζωή με δικαιώματα» μπορεί να εκφράσει τη διάθεση «να σταθούν οι εργαζόμενοι όχι από θέσεις άμυνας απέναντι στην κυβέρνηση αλλά από θέσεις επιθετικής διεκδίκησης».

Τέλος, σημειώνει ότι «οι άξονες της πολύμορφης μαζικής – πολιτικής – πολιτιστικής δράσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ το επόμενο διάστημα στοχεύουν στην ισχυροποίηση ενός ρεύματος που θα αντιπαλεύει την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ συσπειρώνοντας όλον τον κόσμο που πρέπει να δει το «δασος» της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, πίσω από το «δέντρο» που εμφανίζουν τα κόμμα της εναλλαγής (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ) και οι συνοδοιπόροι τους».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του μέλους του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Νίκου Σοφιανού, στον Γιώργο Μηλιώνη, για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Το ΚΚΕ είχε κάνει λόγο αρκετό καιρό πριν τις τριπλές εκλογές για το ενδεχόμενο νέας οικονομικής κρίσης. Με βάση την πορεία της γερμανικής οικονομίας, τον εξελισσόμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, με το Brexit προ των πυλών και την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία -για να αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία- θεωρείτε ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι νέας κρίσης και πως αυτή θα επηρεάσει την Ελλάδα;

Απ.: Τα στοιχεία που αναφέρετε και άλλα που μπορούν να αναφερθούν δείχνουν ότι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλο και περισσότερα προβλήματα που προκύπτουν από την αστάθεια του διεθνούς καπιταλιστικού συστήματος, με πιο γρήγορη ίσως από αυτή που αναμενόταν, βαθιά πιθανόν, πιο συγχρονισμένη καπιταλιστική οικονομική κρίση. Σίγουρα δεν είμαστε στο κατώφλι αλλά στο «κύριο δωμάτιο» των οξύτατων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων για το μοίρασμα και τον έλεγχο των αγορών με ενεργή συμμετοχή της χώρας ακολουθώντας το δόγμα (στο οποίο πρώτευσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθεί με ορμή η ΝΔ) του «σημαιοφόρου» των στοχεύσεων ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή μας.

Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πλέγμα εξελίξεων που η οικονομία και η εξωτερική πολιτική καθορίζεται από τις κοινές στρατηγικές επιλογές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και την κυβερνητική εναλλαγή τους. Η δεκαετία που πέρασε με τα τρία μνημόνια, τη βίαιη καθίζηση στο εισόδημα των ανέργων, το ασφαλιστικό, την υγεία κλπ., έδειξε τα όρια του καπιταλιστικού συστήματος και τα μεγάλα προβλήματά του. Με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το σύστημα πήρε μία ανάσα, όμως τα προβλήματα και οι προοπτικές ανάπτυξης δεν είναι τόσο ρόδινες όσο προσπαθεί η ΝΔ να τις παρουσιάσει. Το κυριότερο, η περίφημη «κανονικότητα», την οποία διαφημίζει η κυβέρνηση, δεν αφορά τη δύσκολη καθημερινότητα, την πίεση ή τη φτώχεια με την οποία ζουν οι λαϊκές οικογένειες. Είναι εδώ, δεν έφυγαν μαζί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι μνημονιακές δεσμεύσεις, η εποπτεία των εταίρων, τα ματωμένα πλεονάσματα που έχουν καταχρεώσει την πλειοψηφία του λαού μας.

Ερ.: Ιδιαίτερη πλευρά των διεθνών εξελίξεων και θέμα παγκόσμιας ανησυχίας αποτελούν οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο με το ζήτημα να απασχολεί και την πρόσφατη Σύνοδο των G7…

Απ.: Η εντατική αποψίλωση του Αμαζονίου αλλά και οι μεγάλες φωτιές στη Σιβηρία και την Αλάσκα, ακόμα και η πρόταση αγοράς της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι η διαχείριση του περιβάλλοντος και της ονομαζόμενης κλιματικής αλλαγής είναι μέρος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Μόνο αφελείς μπορούν να πιστέψουν ότι η αντίθεση βρίσκεται ανάμεσα στον «ευαίσθητο» Μακρόν και τον «ανάλγητο» ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας ή το «διαβολικά καλό» Τραμπ, όπως τον είχε αποκαλέσει ο Τσίπρας. Η ανάπτυξή τους περιλαμβάνει το «βιασμό» του φυσικού περιβάλλοντος. Το καπιταλιστικό κέρδος είναι ο νόμος τους και το κίνητρό τους. Και στη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» στόχος είναι τα μερίδια αγοράς αντιτιθέμενων πολυεθνικών που ορισμένες φορούν περιβαλλοντική προβιά και γίνονται χορηγοί αφελών ή πονηρών ακτιβισμών. Οι πλημμύρες, οι σεισμοί, οι φωτιές με τους νεκρούς και τα χιλιάδες καμμένα δασικά στρέμματα στην Ελλάδα αποδεικνύουν την υποκρισία ενός κράτους και ενός συστήματος που δεν θεωρεί επιλέξιμες τις δαπάνες για την αντισεισμική θωράκιση, τη σχεδιασμένη αντιπλημμυρική προστασία, τη δασική πολιτική προστασίας- πρόβλεψης – πυρόσβεσης.

Η κοινή απόφαση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ στην περιφέρεια Αττικής να πνίξουν στα σκουπίδια τη Δυτική Αττική με νέα χωματερή στη Φυλή δίπλα στην υπάρχουσα, είναι μία ακόμα απόδειξη αυτής της υποκρισίας.

Ερ.: Πώς αποτιμά το ΚΚΕ το μέχρι σήμερα κυβερνητικό έργο το οποίο πραγματοποιείται με μεγάλη ταχύτητα και σε πολλά επίπεδα με πρώτο εκείνο της προσέλκυσης επενδύσεων;

Απ.: Η ΝΔ μπήκε επιθετικά με την πρόθεση, με πιο γρήγορους και αποφασιστικούς ρυθμούς σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ, να περάσει αλλαγές υπέρ του κεφαλαίου πατώντας σταθερά στο έδαφος νομοθετικό, πολιτικό, σχέσεις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αξιοποιεί και την κοινωνική κατάσταση που διαμόρφωσε η κυβερνητική πενταετία του ΣΥΡΙΖΑ με τη χειραγώγηση εργαζομένων, παροπλισμού του κινήματος και τη συκοφάντηση των αριστερών, προοδευτικών ακόμα και κομμουνιστικών ιδεών.

Το πρόγραμμα της ΝΔ και οι πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήρε, είναι τοξικές για τα λαϊκά συμφέροντα, ικανοποιούν απαιτήσεις των βιομηχάνων, εφοπλιστών, μεγαλεμπόρων. Αυτές τις απαιτήσεις τις οποίες «ζέσταινε» ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα παρουσιάζονται ως «βιώσιμη ανάπτυξη» που έρχεται. Οι νόμοι αυτοί, που μαζί ψηφίζουν, αποκαλύπτουν μέσα και από τα στοιχεία του ΕΦΚΑ πόσο ταξικοί είναι: Ο μέσος μισθός είναι μειωμένος κατά 25% στο σύνολο των εργαζομένων σε σύγκριση με το 2011. Αντίστοιχα στη μερική απασχόληση ο μέσος μισθός βρίσκεται στα 400 ευρώ μεικτά ενώ το 40% των εργαζομένων δουλεύει με μερική, εκ περιτροπής, περιοδική εργασία.

Ερ.: Με αφορμή τον νόμο για τα προσωπικά δεδομένα, το ΚΚΕ κάνει λόγο για «γενικευμένο φακέλωμα», ενώ αντιτάσσεται και στο ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστών και στην ηλεκτρονική ψηφοφορία σε ό,τι αφορά την κήρυξη απεργίας…

Απ.: Ο νόμος για τα προσωπικά δεδομένα ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ. Είναι μια ακόμα εναρμόνιση του εθνικού με το ευρωενωσιακό δίκαιο. Είναι γενικευμένο φακέλωμα στο όνομα της διαδικτυακής προστασίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως πριν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας την απαξίωση που υπάρχει για το συνδικαλιστικό κίνημα, για την οποία ευθύνονται οι παρατάξεις τους, επιδιώκουν να βάλουν στον «ηλεκτρονικό γύψο» τη συμμετοχή των εργαζόμενων στα συνδικάτα και στις συλλογικές διαδικασίες που ορίζουν τα καταστατικά τους. Το εργατικό κίνημα με ταξική γραμμή πάλης έχει τη δύναμη να αχρηστεύσει αυτούς τους σχεδιασμούς. Δύναμή του είναι η μαζική συμμετοχή, η ζωντάνια η πολύμορφη δράση των σωματείων, η άνοδος της οργάνωσης ιδιαίτερα των νέων εργαζομένων. Το ΠΑΜΕ είναι ο πόλος συσπείρωσης που έχει τη δύναμη να το κάνει. Αυτό επιδιώκουν οι κομμουνιστές δουλεύοντας στα συνδικάτα για την ανάπτυξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Ερ.: Ποιοι είναι οι άξονες της πολιτικής του ΚΚΕ με αρχή την ΔΕΘ και ενόψει των πολιτικών εξελίξεων το φθινόπωρο;

Απ.: Στηρίζουμε και δουλεύουμε για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την 7η Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ. Το σύνθημά του: «αγώνας – ενωτικός – μαζικός ταξικός για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής για ζωή με δικαιώματα». Αυτό το σύνθημα μπορεί να εκφράσει τη διάθεση να σταθούν οι εργαζόμενοι όχι από θέσεις άμυνας απέναντι στην κυβέρνηση αλλά από θέσεις επιθετικής διεκδίκησης. Για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις για προστασία από τη φορολεηλασία και τις κατασχέσεις, για να καταργηθούν οι νόμοι «εργασιακής γαλέρας» για τα δικαιώματα στην υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μας.

Το ΚΚΕ είναι αντίπαλος ενός πολιτικού συστήματος που αναδιατάσσεται με σκοπό να διαχειρίζεται και ενσωματώνει στο σύστημα κραδασμούς και διαθέσεις που υπάρχουν και μπορούν να δυναμώσουν το επόμενο διάστημα. Θα γίνει ακόμα πιο ικανό στη σύνθετη ιδεολογική και πολιτική διαπάλη για την προβολή της δυνατότητας φιλολαϊκής διεξόδου που υπάρχει. Δεν είναι μονόδρομος η εναλλαγή διαχειριστών που, όπως πριν έτσι και τώρα, μαζί ψηφίζουν τα βασικά και σκιαμαχούν στα δευτερεύοντα. Μαζί στηρίζουν και διαμορφώνουν τις στρατηγικές επιλογές που καθορίζουν τους όρους που ζει και δουλεύει ο λαός μας, μαζί επιδιώκουν να φαίνεται μονόδρομος αυτή η πορεία. Οι άξονες της πολύμορφης μαζικής – πολιτικής – πολιτιστικής δράσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ το επόμενο διάστημα στοχεύουν στην ισχυροποίηση ενός ρεύματος που θα αντιπαλεύει την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ συσπειρώνοντας όλο τον κόσμο που πρέπει να δει το «δασος» της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, πίσω από το «δέντρο» που εμφανίζουν τα κόμμα της εναλλαγής (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ) και οι συνοδοιπόροι τους.