«Από τον Σεπτέμβριο του 2019 και μετά υπάρχει πτωτική πορεία της οικονομίας, η οποία με τον κορονοϊό και το lockdown πήρε τη μορφή μιας απότομης κατηφόρας», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη Βουλή, στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο.


«Παραδώσαμε την οικονομία με σχεδόν τρία χρόνια συνεχούς και σταθερής αναπτυξιακής πορείας. Κάθε τρίμηνο, από το τρίτο του 2016 μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ της χώρας αυξανόταν διαρκώς.

Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, πριν την πανδημία, να πετύχει τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είπατε πολλά λόγια υπέρ της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά στην πράξη εργαστήκατε μόνο υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, φίλων και γνωστών», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Από την αρχή της πανδημίας, εμείς δεν είπαμε τίποτα διαφορετικό από όσα έπρατταν κράτη και πρότειναν οι διεθνείς οργανισμοί και θεσμοί. Έγκαιρα, εμπροσθοβαρή μέτρα για την αναχαίτιση της κρίσης, της ανεργίας και των λουκέτων.Το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» που καταθέσαμε ήταν ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση».

Για αναδρομικά σε συνταξιούχους

«Δεν ήταν πολιτική επιλογή, ήταν υποχρέωσή σας, όπως το πράξαμε κι εμείς με τα ειδικά μισθολόγια. Τους λέτε «μην ζητάτε άλλα». Προφανώς έχει ανάγκη η κοινωνία και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Να κάνουμε συζήτηση ποια είναι τα δημοσιονομικά όρια».

Για ύφεση

Την ώρα που οι εργαζόμενοι και η αγορά ζητά έμπρακτη στήριξη από το κράτος, κινηθήκατε αργά και ανεπαρκώς έχοντας την εκτίμηση ότι «μπόρα είναι θα περάσει». Έχετε σκιαγραφήσει ένα σενάριο που κανείς άλλος στην Ευρώπη και διεθνώς δεν τολμά να το ισχυριστεί σοβαρά. Τι λέτε; «Η κρίση θα είναι σύντομη και θα ακολουθήσει άμεσα ισχυρή ανάκαμψη το 2021». Καμία πρόβλεψη διεθνούς οργανισμού δεν λέει ότι η ανάκαμψη θα καλύψει την ύφεση.

Τη Κυριακή διαβάσαμε συνέντευξη της Διευθύντριας του ΔΝΤ, στη Καθημερινή. Μιλούσε για ύφεση γύρω στο 12% φέτος και ανάκαμψη γύρω στο 5%, το ‘21 και το ‘22. Με δυο λόγια, αν επαληθευτούν, αυτό σημαίνει ότι ούτε στο τέλος του ‘22 δεν θα έχουμε ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Όλοι, βλέπουν αυτές τις προβλέψεις με μεγάλη ανησυχία. Από την πλευρά του πρωθυπουργού, ανησυχία δεν υπάρχει. Ολοι σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα. Προσπαθούν να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα αρνητικά σενάρια.

Και φυσικά κανείς δεν έχει αυταπάτες ότι ακόμα και αν η επιστήμη κάνει το θαύμα της και έχουμε εμβόλιο μέσα στους επόμενους μήνες, αυτό θα σημαίνει ότι αυτόματα από την επόμενη μέρα, ξεκινούν οι οικονομίες από εκεί που σταμάτησαν. Εσείς όμως εδώ τι κάνετε; Ξορκίζετε το κακό, μην τυχόν και σας χαλάσει το αφήγημα και σκάσει τη φούσκα του success story. Το χειρότερο όμως είναι ότι αντιμετωπίζετε την κρίση που θα πέσει στα κεφάλια της μεσαίας τάξης και των εργαζομένων, ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Με λίγα λόγια: Δεν πήρατε γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα στην πρώτη φάση της πανδημίας. Δεν έχετε σχέδιο, πέρα από μπαλώματα για την επόμενη φάση μετά το lockdown. Και όταν πια η ύφεση θα αγγίξει στα τέλη του έτους τα δυσθεώρητα επίπεδα, θα χάνονται δουλειές, θα πέφτουν τα λουκέτα βροχή, και οι τρύπες στον προϋπολογισμό θα ανοίγουν η μία μετά την άλλη, θα έρθετε να πείτε στον ελληνικό λαό: Ετοιμαστείτε για μερικά χρόνια λιτότητας ακόμα γιατί φταίει η πανδημία.

Δεν είναι έτσι. Υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα περιθώρια μιας πιο αποτελεσματικής αντίδρασης».