Ψήφισμα της Βουλής με το οποίο θα καλούνται οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κομισιόν και γενικότερα η διεθνής κοινότητα, να απαιτήσουν από κοινού την άμεση κατάπαυση πυρός στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τα εδάφη της Συρίας, προτείνει ο Γιάνης Βαρουφάκης με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 προτείνει επίσης με το ίδιο ψήφισμα να απαιτηθεί η απαγόρευση πτήσεων (no fly zone) πάνω από την περιοχή της Βόρειας Συρίας, καθώς και η άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές της Βόρειας Συρίας.

Στην επιστολή του ο κ. Βαρουφάκης επικαλείται ως έναν επιπλέον λόγο προώθησης του εν λόγω ψηφίσματος τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, με τις οποίες παραλλήλιζε την εισβολή στις κουρδικές περιοχές της Συρίας με εκείνη του Αττίλα στην Κύπρο

«Η Βουλή των Ελλήνων έχει διπλή υποχρέωση να εκδώσει ένα τέτοιο ψήφισμα: ανθρωπιστική απέναντι στον Κουρδικό λαό αλλά και ιστορική απέναντι στον Κυπριακό λαό», καταλήγει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Βαρουφάκη:

Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων,

κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25 σας αποστέλλω πρόταση Ψηφίσματος της Βουλής των Ελλήνων με το οποίο η Εθνική Αντιπροσωπεία θα καλέσει τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και την διεθνή κοινότητα γενικότερα, να απαιτήσουμε από κοινού την:

1.     Άμεση κατάπαυση του πυρός στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων από τα εδάφη της Συρίας

2.     Απαγόρευση πτήσεων (no fly zone) πάνω από την περιοχή της Βόρειας Συρίας όπου πρόσφατα εισέβαλαν τα τουρκικά στρατεύματα και όπου αναπτύσσεται η τουρκική πολεμική αεροπορία

3.     Άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές της Βόρειας Συρίας

Κύριε Πρόεδρε,

Επιτρέψτε μου να τονίσω έναν ακόμα λόγο για τον οποίο η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προβεί σε αυτό το Ψήφισμα, πέραν της ανθρωπιστικής του διάστασης: Όταν ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν, θριαμβολογεί παραλληλίζοντας (α) την τουρκική εισβολή στις κουρδικές περιοχές της Συρίας με (β) την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Βουλή των Ελλήνων έχει διπλή υποχρέωση να εκδώσει ένα τέτοιο ψήφισμα: ανθρωπιστική απέναντι στον Κουρδικό λαό αλλά και ιστορική απέναντι στον Κυπριακό λαό.