Η ημερήσια διάθεση στην ελληνική αγορά να φθάσει στα 800.000 τεμάχια, ανέφερε από τη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Επανέλαβε τους ελέγχους που γίνονται για τον περιορισμό των φαινομένων αισχροκέρδειας.

Κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην κρίση του Covid-19 από τον Νίκο Παππά του ΣΥΡΙΖΑ.


Την ενίσχυση των ημερήσιας παραγωγής αντισηπτικών υγρών στην Ελλάδα για την προφύλαξη από τον κορονοϊό Covid-19 υποσχέθηκε την Πέμπτη ο Άδωνις Γεωργιάδης, με δηλώσεις του από τη Βουλή.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Παππά από το ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε πως «ενημερώνομαι καθημερινά για τις παραλαβές των σούπερ μάρκετ. Σήμερα πήραν 500.000 τεμάχια αντισηπτικά. Δεν είναι αρκετά γιατί η ζήτηση αγγίζει το 1 εκατομμύριο. Τις επόμενες ημέρες με νομοθετική διάταξη θα δοθεί δυνατότητα παραγωγής αντισηπτικών από ελληνικές εταιρίες (που σήμερα δεν έχουν σχετική αδειοδότηση αν και χρησιμοποιούν αιθυλική αλκοόλη ως πρώτη ύλη για παρασκευή άλλων προϊόντων) και θα ανεβάσουμε την ημερήσια παραγωγή σε 800 χιλιάδες».

Ακόμα, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε διατίμηση του κέρδους των εταιριών που εμπορεύονται αντισηπτικά καθώς εάν οριοθετούσε την τιμή των προϊόντων κανείς δεν θα τα εισήγαγε. «Εμείς δεν παράγουμε πρώτη ύλη. Την εισάγουμε. Η αγορά πρώτης ύλης λόγω ζήτησης γίνεται με πλειστηριασμό. Όταν λοιπόν βάζεις διατίμηση και η διεθνής τιμή ανεβαίνει κανείς δεν θα κάνει εισαγωγή. Παρά ταύτα βάλαμε διατίμηση στο ποσοστό κέρδους. Είμαστε κατά της αισχροκέρδειας. Θέλουμε να ευνοήσουμε την εισαγωγή υλικών για την επάρκεια αγοράς» είπε ενώ ανέφερε ότι από ελέγχους εντοπίστηκαν ορισμένα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

«Σήμερα θα μπουν τα πρώτα πρόστιμα. Βρήκαμε σε μια φαρμακαποθήκη υπερβολικές τιμές και θα μπει πρόστιμο όπως θα μπουν πρόστιμα και σε πρατήρια καυσίμων. Με δική μας πρωτοβουλία δημιουργήθηκε ηλεκτρονική βάση όπου όλες οι φαρμακαποθήκες και έμποροι θα δηλώνουν το σύνολο των εμπορευμάτων και αν τα κρύψουν θα τα κατάσχουμε. Οι έλεγχοι αποδίδουν. Μια απλή δειγματοληψία αντισηπτικών στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες θα σας πείσουν. Είναι μια διεθνής κρίση όλοι ζητούν αυτά τα αγαθά και όπου υπάρχει ζήτηση υπάρχει αύξηση τιμής».

Από την πλευρά του ο κ. Παππάς υποστήριξε «έχουν γίνει σημεία και τέρατα. Δεν είναι θέμα ομαλής λειτουργίας της αγοράς αλλά είναι θέμα υγείας. Στους εργαζόμενους του Σωτηρία, στην ΜΕΘ Παπανικολάου αναφέρουν ότι δεν υπάρχει επάρκεια υλικών για το προσωπικό της πρώτης γραμμής. Πρέπει να προστατέψουμε το “στράτευμα”. Σας είχαμε προειδοποιήσει να αναλάβει το υπουργείο Υγείας την προμήθεια υλικού. Σας καλούμε να αλλάξετε ρώτα τώρα. Δεν είναι ζήτημα αγοράς αλλά ζήτημα υγείας».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά. «Να αποσύρετε την διάταξη που δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να απασχολούν για ένα εξάμηνο τους εργαζόμενους με το μισό μισθό. Αντί να κάνουμε ότι άλλες χώρες για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και μισθούς κάνετε τα αντίθετα στέλνοντας τον κόσμο στον πάγκο».