Βορίδης για κακοποίηση ζώων: Ο ακρωτηριασμός αποτελεί πλέον κακούργημα.

Σε επισημάνσεις σχετικά με το νέο αυστηρότερο νομικό πλαίσιο όσον αφορά την κακοποίηση ζώων, προέβη, νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, αποσαφηνίζοντας ποιες πράξεις θα αποτελούν πλέον πλημμέλημα και ποιες κακούργημα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι οι διατάξεις που αφορούν την κακοποίηση των ζώων αναμένεται να έρθουν ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αυτή ή την ερχόμενη εβδομάδα. Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής, ο υπουργός ανέφερε τα εξής: «Αυτό που κάνουμε με αυτήν τη νομοθεσία, είναι να απαντήσουμε εν μέρει στη διαμόρφωση ενός αυστηρού ποινικού πλαισίου, ειδικώς με το θέμα του βασανισμού. Η κακοποίηση παραμένει ως πλημμέλημα. Ο βασανισμός είναι ένα βαρύτερο στάδιο.

Η κλωτσιά σε ζώο παραμένει πλημμέλημα

H κλωτσιά, κακό πράγμα είναι, αλλά θα παραμείνει πλημμέλημα. Παθητική κακοποίηση είναι να μην ταΐζεις ή να μην φροντίζεις ένα ζώο. Το να το αφήνεις να πεινάει ή να διψάει. Παραμένει πλημμέλημα».

Ποιες πράξεις θα θεωρούνται πλέον κακούργημα

Σχετικά με το ποιες πράξεις θα αντιμετωπίζονται πλέον ως κακούργημα, ο κ. Βορίδης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όταν όμως περνάει ένα κατώφλι, για παράδειγμα έχουμε σύνθλιψη, ακρωτηριασμό, κάψιμο, απαγχονισμό. Όταν έχουμε τέτοια, αυτό ξεφεύγει, είναι άλλο από το να δώσεις μια κλωτσιά. Και η κλωτσιά κακή είναι , αλλά αυτό είναι κάτι πολύ περισσότερο. Γι’ αυτό λέμε ότι αυτό θα πρέπει να τιμωρείται πια με μια ποινή καθείρξεως, από 5-10 χρόνια.

Είναι μια συμπεριφορά εντελώς απαράδεκτη. Αυτή η συμπεριφορά σκληρότητας απέναντι στα ζώα είναι καταδικαστέα και φανερώνει κι έναν εν δυνάμει κίνδυνο για τον άνθρωπο. Οι άνθρωποι οι οποίοι θα φερθούν στα ζώα με αυτό τον βάναυσο, σκληρό και αποτρόπαιο τρόπο, θα φερθούν με τον ίδιο τρόπο και σε αδύναμους ανθρώπους. Αναπτύσσουν μια ψυχοπαθολογία τέτοια, που τους καθιστά επικίνδυνους για το κοινωνικό σύνολο».

Ο υπουργός προσέθεσε μάλιστα ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το συγκεκριμένο ζήτημα, θα πρέπει να υφίσταται ουσιαστική συνεργασία με την Αστυνομία αλλά  και τη δικαστική εξουσία.