Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, η καταβολή των χρημάτων  θα γίνει στη βάση της οικονομικής και δημοσιονομικής δυνατότητας της χώρας.

Νέες διευκρινήσεις για το «άνοιγμα» του επιδόματος των 800 ευρώ σε ακόμα 160.000 δικαιούχους.

Η απάντηση της κυβέρνησης στην κριτική για τα προγράμματα τηλεκατάρτισης. 


Την άποψη πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί πλήρως τις δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με την επιστροφή χρημάτων αναδρομικά στους συνταξιούχους υπογράμμισε την Τρίτη ο Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας έχουν αποδείξει τον απόλυτο σεβασμό και προσήλωση στις δικαστικές αποφάσεις. «Έτσι και τώρα, θα σεβαστούμε απόλυτα την οποιαδήποτε δικαστική απόφαση και η όποια καταβολή των χρημάτων θα γίνει στη βάση της οικονομικής και δημοσιονομικής δυνατότητας της χώρας. Είμαστε μία ευνομούμενη χώρα, που σέβεται τη δικαιοσύνη.

Δεν θα παρεκκλίνουμε από αυτήν την αρχή, το αποδείξαμε και με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση με την οποία κλείσαμε για πάντα τις αντισυνταγματικότητες του ΣΥΡΙΖΑ-Κατρούγκαλου» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Σχετική με τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, σε 160.000 νέους δικαιούχους, ο κ. Βρούτσης είπε πως η σχετική ΚΥΑ είναι προς υπογραφή.

«Η κυβέρνηση έχει δείξει την ευαισθησία της, καθώς παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη των πραγμάτων, λόγω του κορονοϊού και διευρύνει την περίμετρο κάλυψης κοινωνικών κατηγοριών και ομάδων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι η εξαγγελία του πρωθυπουργού για τους μακροχρόνια ανέργους δείχνει την ευαισθησία της κυβέρνησης γι’ αυτούς τους πολίτες. «Πρόκειται για 168.000 μακροχρόνια ανέργους.

Η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης θα ξεκινήσει, αφού γίνει η υποβολή για το ΙΒΑΝ από τις 23 Απριλίου έως και τις 3 Μαΐου. Όσοι υποβάλλουν αίτημα στην πλατφόρμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) από τις 23 Απριλίου μέχρι και τις 3 Μαΐου, θα λάβουν, μετά από δύο ημέρες, τα 400 ευρώ» διευκρίνισε.

Ερωτηθείς για το ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πληττόμενους από τον κορονοϊό, ο υπουργός Εργασίας απάντησε, μεταξύ άλλων: «Η κριτική είναι χωρίς περιεχόμενο. Εμείς αποφασίσαμε να χρηματοδοτήσουμε με απόλυτο σεβασμό τις επιστημονικές κατηγορίες, την επιστημονική κατάρτιση των οποίων σέβομαι, αλλά έπρεπε μέσα στην κρίσιμη στιγμή να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι.

Εφαρμόσαμε τη διαδικασία της τηλεκατάρτισης, η οποία έγινε με απόλυτα διαφανή τρόπο. Η επιλογή των 399 ΚΕΚ δεν έγινε από το υπουργείο Εργασίας, αλλά είναι πιστοποιημένοι φορείς από το υπουργείο Παιδείας. Και το voucher και οι πιστοποιημένοι φορείς είναι διαδικασίες που ακολουθούνται απαρέγκλιτα από το 2011».

Τόνισε δε ότι, την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να πληρωθούν 85.000 επιστήμονες.