Ο Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας για το θέμα του κορονοϊού, διαβεβαίωσε νησιώτες και εργαζομένους στον τουρισμό ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, ενώ στα ελληνο-τουρκικά διεμήνυσε προς την Άγκυρα ότι «η Ελλάδα δεν είναι η Ελλάδα των παρελθόντων ετών».

Δήλωσε δε, αισιόδοξος ότι θα γίνει η οριοθέτηση των ζωνών με Αίγυπτο και Αλβανία.


Ξεκινώντας από το τι θα ισχύσει για τις δεσμεύσεις της χώρας μας έναντι της Ευρωζώνης για το 2021, ο υπουργός Επικρατείας είπε αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει η απόφαση του Eurogroup, δηλαδή εάν υπάρχει συνέχεια με τον covid-19, μια υφεσιακή κατάσταση για την Ευρώπη, να μην προσμετρώνται οι καταστάσεις αυτές στην επίτευξη των πλεονασμάτων. «Καμία απόφαση για δέσμευση της χώρας δεν έχει ληφθεί. Αντιθέτως, το Eurogroup με απόφασή του έχει ουσιαστικά εξαιρέσει για το 2021 ο,τιδήποτε σχετικά με επίτευξη δημοσιονομικών στόχων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στη βασική κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση βύθισε τη χώρα στην ύφεση προ κορονοϊού, ο Γιωργος Γεραπετρίτης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «πρωτοπορεί στην αξιοποίηση θεωρητικών αφαιρέσεων». Όμως, συνέχισε, ο ύπατος κριτής αξιολόγησης μιας οικονομίας δεν είναι άλλος από τις αγορές και παρέθεσε τρία στοιχεία:

Η χώρα δανείστηκε με 1,58% επιτόκιο στο δεκαετές ομόλογο, που είναι το χαμηλότερο στη δεκαετία, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δανειζόταν το Μάρτιο του 2019 με κοντά 4% επιτόκιο, δηλαδή έχουμε πέσει στο 1/3.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος βρίσκεται στο καλύτερο σημείο εν μέσω πανδημίας, και πολύ καλύτερος από το μέσο όρο της Ευρώπης

Και το κυριότερο, η Eurostat κατέγραψε ύφεση για την Ελλάδα στο 0,9% όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 3,8%. Η υφεσιακή κατάσταση της Γαλλίας στο πρώτο τρίμηνο ήταν 5%, της Ισπανίας 4%, της Γερμανίας 2,2%. Η Ελλάδα είχε ένα πολύ δυνατό αναπτυξιακό φορτίο, το οποίο ήταν στην εκκίνησή του το πρώτο τρίμηνο, το οποίο βεβαίως ανακόπηκε από την πανδημία, αλλά «βάσιμα μπορούμε να πιστεύουμε σε συνδυασμό με την πρόσφατη έξοδο στις αγορές, ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική στην ελληνική οικονομία».

Όλες οι ευρωπαϊκές στατιστικές, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μας βάζουν περίπου στο μέσο όρο της ευρωπαϊκής ύφεσης, είπε ο κ. Γεραπετρίτης , για να προσθέσει: «Η εκτίμηση είναι ότι μολονότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, παρά ταύτα επειδή υπάρχει δυναμική της ελληνικής οικονομίας, θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τις ζημιές».

Για προοπτικές οικονομίας
Κληθείς να δώσει τις εκτιμήσεις του για τις προοπτικές της εθνικής οικονομίας, κατέθεσε την προσωπική του αίσθηση, ότι κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με ασφάλεια, κάθε διεθνής οικονομικός φορέας κάνει και μια διαφορετική εκτίμηση. Σε κάθε περίπτωση, «η δική μας θέση είναι ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο», τόνισε.

Αναφορικά με την Κοινοτική ενίσχυση, διευκρίνισε ότι τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα απελευθερωθούν την τριετία 2021- 2024, άρα, όπως και να έχει, θα πρόκειται για μια «ένεση» που δεν έχει άμεσο χαρακτήρα, διευκρίνισε, και για το λόγο αυτό, θα πρέπει είτε με δικούς μας πόρους είτε με πόρους που λαμβάνουμε τώρα από την Ε.Ε., ιδίως το πρόγραμμα SURE για την ενίσχυση της εργασίας, να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία ως πρόγραμμα – γέφυρα.

Επανέλαβε την κυβερνητική δέσμευση ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν με ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, με τους εξής βασικούς άξονες: «Τα χρήματα δεν θα πάνε στον ‘αέρα’, είναι μια τεράστια ευκαιρία για την ελληνική Πολιτεία να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί οικονομικά, να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο. Τα χρήματα πρέπει να το διαχειριστούμε με το βλέμμα στις επόμενες γενεές», εν αντιθέσει με ό,τι συνέβη κατά το παρελθόν.

Για τουρισμό και κορονοϊό
Στο θέμα, τουρισμός – προστασία από τον κορωνοϊό, ο υπουργός Επικρατείας καθησύχασε τους κατοίκους τουριστικών προορισμών και τους εργαζόμενους στον τουρισμό ότι «έχουν ήδη ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα», τα οποία και παρέθεσε εν συνεχεία: Στα νησιά έχουν αναπτυχθεί 450 κλίνες, οι οποίες θα είναι διατεταγμένες μόνο για τον covid και μπορούν να αναπτυχθούν ως τον αριθμό των 700. Υπάρχουν 20 κλίνες ΜΕΘ και μπορούν να αναπτυχθούν ως 70. Έχουν προβλεφθεί ξενοδοχεία καραντίνας στο απευκταίο σενάριο. Έχουν γίνει 1.100 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νησιά. Συμπερασματικώς, «υπάρχει ένα απόλυτο και, εκτιμώ, ασφαλές πρωτόκολλο για όποιον κίνδυνο υπάρξει στα νησιά μας».

Ερωτηθείς αν εξετάζεται το σενάριο να επιστρέψει η καθημερινή ενημέρωση από τους κ.κ. Χαρδαλιά και Τσιόδρα δεδομένου και του παρατηρούμενου εφησυχασμού, ο Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε πως σε αυτή τη φάση δεν είναι αναγκαίος, υπάρχει άλλωστε καθημερινή γραπτή ανακοίνωση. Αναγνώρισε ότι διαπιστώνεται ένα επίπεδο κοινωνικού εφησυχασμού, όμως η προφύλαξη θα πρέπει να παραμένει και είναι θέμα κοινωνικής ευθύνης ιδίως τώρα που ανοίγουμε και προς τους επισκέπτες μας από το εξωτερικό, υπογράμμισε. Άρα, «πρέπει να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη ατομική και συλλογική ευθύνη», σημείωσε εμφατικά. Σε κάθε περίπτωση, τα κρούσματα είναι χωροταξικά εντοπισμένα, δεν είναι διάχυτα στην κοινότητα και τα μέτρα θα έχουν περισσότερο χαρακτήρα τοπικό παρά καθολικό, συμπέρανε.