«Χρειάστηκαν 40 χρόνια για τη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την ΑΟΖ» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας, τονίζοντας πως πλέον η Ελλάδα έχει ΑΟΖ και στα ανατολικά της. Παράλληλα, ανέφερε ότι στις 18 Ιουνίου θα βρεθεί στο Καϊρο για συζητήσεις για την ΑΟΖ.

Λίγες ώρες μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας με την Ιταλία, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως από εδώ και πέρα «μας δίνεται η δυνατότητα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων», ενώ σε ερώτηση γιατί αυτή η συμφωνία ενοχλεί την Τουρκία είπε πως «η Ιταλία υιοθετεί πλέον πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, όπως το αντιλαμβάνεται η Ελλάδα. Μόνο η Τουρκία επιμένει ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και οικονομική ζώνη».

Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με την Ιταλία, ο κ. Δένδιας υποστήριξε πως οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια το βράδυ της Δευτέρας μετά από φρενήρεις διαπραγματεύσεις την τελευταία εβδομάδα.

Σχετικά με το τι επιδιώκει ο Τούρκος πρόεδρος Εντογάν με τις συνεχείς προκλήσεις, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «η Τουρκία επιδιώκει κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα. Η Τουρκία θέλει να πετύχει από την πλευρά μας παραχωρήσεις με κάθε τρόπο. Εμείς έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν πρόκειται να εκχωρίσουμε κάτι το οποίο μας ανήκει».

Για τις έρευνες και τις γεωτρήσεις που προαναγγέλλει η Τουρκία νότια της Κρήτης, ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Με ενοχλεί το γεγονός ότι η Τουρκία ανακοινώνει ενέργειες που δεν είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Πρόκληση στη λογική να ισχυρίζεται ότι η Κρήτη, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, δεν έχει υφαλοκρηπίδα και οικονομική ζώνη».

«Δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση που θα εκχωρήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Θα κάνουμε το καθήκον μας, αλλά ας ελπίσουμε να μην χρειαστεί κάτι τέτοιο» προειδοποίησε ο Νίκος Δένδιας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η ανακήρυξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι ένας από τους πάγιους στόχους της εξωτερικής πολιτικής. «Στόχος ήταν να πιάσουμε μετά την Ιταλία το νήμα με την Αίγυπτο» τόνισε και πρόσθεσε πως «υπάρχουν δυσκολίες, αλλά εμείς θα προσπαθήσουμε». Μάλιστα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αποκάλυψε πως στις 18 Ιουνίου θα μεταβεί στο Κάιρο όπου θα έχει σχετικές συζητήσεις με τις αιγυπτιακές αρχές. «Θα προσπαθήσουμε όπως όλους αυτούς τους μήνες. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις και κοινή αντίληψη σε πολλά πράγματα με την Αίγυπτο» τόνισε, ωστόσο παραδέχτηκε πως υπάρχουν δυσκολίες και πολύπλοκη κατάσταση με πολλές πολιτικές και νομικές παραμέτρους.