Θέματα κοινού ενδιαφέροντος ενόψει της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ 2020-2027), με κυρίαρχο αυτό της ανάγκης επαρκούς χρηματοδότησής της και της αντίθεσης των δύο χωρών στις όποιες προτάσεις για περαιτέρω εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων μεταξύ των κρατών μελών, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη με τον Κύπριο ομόλογό του, Κώστα Καδή.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της τακτικής συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, και σε αυτή έλαβαν μέρος ο υφυπουργός αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κώστας Σκρέκας, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης, και η επικεφαλής της Οργανικής Μονάδας Αγροτικής Πολιτικής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην ΕΕ, Θεοδώρα Καράμπελα.

Ο Κύπριος υπουργός ζήτησε στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για το ζήτημα που έχει προκύψει με την κυπριακή πατάτα στην Ελλάδα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κυπριακή αντιπροσωπεία, υπήρξαν περιπτώσεις όπου είτε φορτία αιγυπτιακής πατάτας φθάνουν στην Ελλάδα «βαφτίζονται» κυπριακά και διατίθενται στην αγορά με τετραπλάσια τουλάχιστον τιμή, είτε μικρή ποσότητα κυπριακής πατάτας αναμιγνύεται με αιγυπτιακή ή ελληνική πατάτα, πολλαπλασιάζοντας έτσι τον όγκο του αρχικού φορτίου της κυπριακής πατάτας και αποσκοπώντας ομοίως στην αυξημένη τιμή πώλησης.

Αυτό, όπως αναφέρθηκε, έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη φήμη του εξαγώγιμου προϊόντος της Κύπρου, που είναι εξαιρετικής ποιότητας και απολαμβάνει υψηλές τιμές στην αγορά.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο Κύπριος υπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα ομόλογό του να επισκεφθεί την Κύπρο.