Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος υποστήριξε ότι το πιο πιθανό είναι οι ρυθμίσεις για την εστίαση να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σημείωσε δε, ότι «πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο που αφορά στην δύσκολη μεταβατική περίοδο, για ορισμένους μήνες, ενδεχομένως μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες της εστίασης, για να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας».


Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφερόμενος στη ρύθμιση είπε ότι θα υπάρχει πρόβλεψη να μείνουν ανοικτοί διάδρομοι (γύρω στο 1.80 m) και πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα στους δήμους για πεζοδρομήσεις όπως επίσης και να μειώσουν κατά 50% τα τέλη σε εκείνα τα καταστήματα που δεν έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τους εξωτερικούς χώρους που χρησιμοποιούν. Σε κάθε περίπτωση η επέκταση θα γίνεται χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι οι επόμενοι μήνες στην οικονομία θα είναι δύσκολοι. «Για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα χρειάζεται συνολικό σχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση το υλοποιεί, αλλά χρειάζεται ενότητα και αλληλεγγύη. Χρειάζεται και πρακτικό πνεύμα». Και ως παράδειγμα ανέφερε την περίπτωση της των καταστημάτων εστίασης.

«Δεν έχει αλλάξει το εργασιακό πλαίσιο»

«Το κράτος είναι εδώ και διατηρεί ισχυρό το ρυθμιστικό πλαίσιο και υπερασπίζεται τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων. Δεν θέλω όμως ούτε να απλουστεύσω ούτε να εξιδανικεύσω καταστάσεις. Γνωρίζετε ότι θα υπάρξει και αύξηση της ανεργίας το επόμενο διάστημα. Δίνουμε σκληρή μάχη για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο. Αλλά όταν έχει ύφεση τους επόμενους έξι μήνες είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρξει και αύξηση της ανεργίας. Αν ο Μητσοτάκης εγκαίρως πρώτος στην Ευρώπη δεν είχε κατεβάσει τα ρολά και σήμερα θρηνούσαμε εκατοντάδες θύματα τι θα γινόταν; Το μήνυμα που θέλω να μεταφέρω είναι ότι όπως τα καταφέραμε με την ενότητα και αλληλεγγύη και τις αποφάσεις που πήρε ο πρωθυπουργός αυτό το τρίμηνο, έτσι θα τα καταφέρουμε και από εδώ και πέρα».