Βρισκόμαστε σε έναν «παγκόσμιο πόλεμο» και τα υλικά δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεθούν

Δήλωσε μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης


«Η πρώτη Υγειονομική Περιφέρεια, σε διαγωνισμό για υλικά που προκήρυξε αξίας 5,3 εκατομμυρίων ευρώ, κατάφερε να διασφαλίσει προμήθειες μόνο 2.500 ευρώ και συνολικά τα δημόσια νοσοκομεία από τους δύο διαγωνισμούς οι οποίοι προκηρύχθηκαν συγκέντρωσαν υλικά αξία μόνο 150 χιλιάδων ευρώ», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

«Όμως φέρνουμε υλικό στη χώρα, ναυλώνουμε πτήσεις, αεροπλάνα φέρνουν εξοπλισμό από την Κίνα. Ολα αυτά είναι πληρωμένα από δωρεές. Λέτε να είχαμε υλικά και να μην τα δίναμε; Εφοδιάζουμε τα νοσοκομεία μας και τις δομές της υγείας μας προκειμένου να προστατέψουμε το προσωπικό και τον κόσμο ο οποίος προέρχεται. Οι δωρεές που γίνονται στο εθνικό σύστημα υγείας θα μας εξασφαλίσουν σε επάρκεια από υλικά και εξοπλισμό προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό», εξήγησε ο υφυπουργός Υγείας.

Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε και στις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού που στην πορεία θα γίνει μόνιμο. «Λειτουργούν πια 75 νέες κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας. Καταφέραμε να εγκρίνουμε περισσότερες από 4200 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού ιατρικού και λοιπού. Περισσότερες από 2000 θέσεις έχουν ήδη πληρωθεί. Τις θέσεις Επικουρικού προσωπικού σταδιακά θα τις μετατρέψουμε σε μόνιμες θέσεις που τόσο έχουμε ανάγκη. Προχώρα η διαδικασία έγκρισης και διορισμών 950 θέσεων επιμελητών Β στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπου υπάρχουν θέσεις, όπου υπάρχει ένας υποψήφιος θα προσληφθεί άμεσα στο ΕΣΥ. Προχωράμε στην αύξηση του ορίου σε ό,τι αφορά την υπέρβαση των εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία από το 9% στο 15% για τους επόμενους τέσσερις μήνες για να ανταμείψουμε τους μαχητές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης.»

Αναφορικά με τα τεστ για τον κορονοϊό, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι «κανένας συμπολίτης μας δεν έχει πληρώσει μέχρι σήμερα τεστ για τον κορονοϊό ούτε πρόκειται να πληρώσει εφόσον πηγαίνει σε δημόσια δομή. Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά εργαστήρια έχουμε πει ότι τα συμβεβλημένα πιστοποιημένα εργαστήρια τα οποία θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΠΥ, εφόσον προέρχεται κάποιος που εμπίπτει στον ορισμό που πρέπει να κάνει το τεστ θα το κάνει χωρίς συμμετοχή, χωρίς κόστος για τον πολίτη. Έχουν γίνει όσα τεστ έχουνε χρειαστεί δεν έχουμε αρνηθεί σε κανένα τεστ υπάρχει επάρκεια αντιδραστηρίων και τεστ στη χώρα. Όσον αφορά τα ταχεία τεστ αυτά αξιολογούνται και θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς», σημείωσε.

Τέλος, όσον αφορά συνολικά το ΕΣΥ, ο υπουργός ανέφερε πως «σε λίγες μέρες το ΕΣΥ έχει καταφέρει να γίνουν όσα δεν έγιναν σε πολλά χρόνια στρεβλώσεις και πολλά άλλα καταφέραμε να τα διορθώσουμε και να ενισχύσουμε το εθνικό σύστημα υγείας. Όλα αυτά βάζουν βάσεις για ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.

Σημειώνεται ότι τις τρεις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία το Κίνημα Αλλαγής και το Μέρα 25, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση εξέφρασαν επιφύλαξη για την ολομέλεια ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ.