Πρόταση προς τη UNICEF για τη διοργάνωση διάσκεψης δωρητών υπό την ευθύνη του Οργανισμού και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αντιμετώπιση του ζητήματος των ασυνόδευτων ανηλίκων στη Μεσόγειο κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος στην επικεφαλής της UNICEF, Ενριέτα Φόρε.

Ο κ. Κουμουτσάκος συναντήθηκε με την εκτελεστική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, που ολοκληρώθηκε. Η επίσκεψη είχε ως σκοπό την προώθηση των ελληνικών θέσεων, αναφορικά με τη διεθνή πτυχή του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της ίδιας επίσκεψης, ο κ. Κουμουτσάκος είχε συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Αφγανιστάν, Ίντρες Ζάμαν και με τον μόνιμο αντιπρόσωπο του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, σκοπός των διμερών αυτών συναντήσεων ήταν η δημιουργία και λειτουργία διαύλων απευθείας επικοινωνίας σε ανώτερο επίπεδο, προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία, με έμφαση στην ενίσχυση και στην εφαρμογή επιστροφών και επαναπατρισμών μεταναστών στις χώρες τους.

Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος έγινε δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο. Η συνάντηση είχε ως βασικό αντικείμενο την ενημέρωση της Αρχιεπισκοπής για την κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο με την έξαρση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, με σκοπό την περαιτέρω ευαισθητοποίηση της ομογένειας και των αμερικανικών θεσμών.

Μετά το πέρας της επίσκεψής του, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό, ακόμα και διεθνές πολύ σοβαρό ζήτημα, που απαιτεί άμεσες λύσεις».