Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως μία τέτοια κίνηση «θα στείλει ένα μήνυμα ότι η Τουρκία γυρνάει σε μία μουσουλμανική και ισλαμική πορεία».

Η Ελλάδα δεν αποδέχεται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση που αφορά σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, συμπλήρωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.


Την προσοχή της Τουρκίας για το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε μουσουλμανικό τέμενος επέστησε για ακόμα μια φορά την Πέμπτη ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση του ανώτατου τουρκικού δικαστηρίου.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ, μία τέτοια κίνηση «θα στείλει ένα μήνυμα ότι η Τουρκία γυρνάει σε μία μουσουλμανική και ισλαμική πορεία», εγκαταλείποντας μία πορεία προσέγγισης στις δυτικές αξίες, τον δυτικό πολιτισμό και την πολυπολιτισμική κοινωνία που χάραξε 100 και πλέον χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, οι παρεμβάσεις διεθνών παραγόντων, όπως του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, αναδεικνύουν τους γενικότερους κινδύνους που γεννά μία τέτοια απόφαση.

Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ότι μία τέτοια ενέργεια θα έχει μεγάλο ρίσκο και μπορεί να οδηγήσει σε διχασμό σε παγκόσμιο επίπεδο, με εκατομμύρια Χριστιανούς να αντιτάσσονται στο Ισλάμ.

Πρόσθεσε, δε, πως ο ίδιος έθεσε το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, απαντώντας στον Τούρκο εκπρόσωπο.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής στην παγκόσμια σκηνή που πιστεύει στον διάλογο, αλλά δεν αποδέχεται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση που αφορά σε θέματα εθνικής κυριαρχίας.

Τέλος, επισήμανε ότι το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας το έχει θέσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και θα είναι στην ατζέντα της προσεχούς Συνόδου Κορυφής. Όπως πρόσθεσε, είναι σημαντικό η Ευρώπη να έχει μία φωνή.