Πέτσας: Δεν πάμε στα χωριά μας, δεν ψήνουμε στις αυλές μας, δεν πάμε εκκλησία

«Το Πάσχα φέτος θα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα»

Δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας για το Πάσχα και τα νέα μέτρα


Τόνισε επίσης πως συζητιέται για το αν θα επιτραπεί να τελεστούν η Θεία Λειτουργία και οι ιερές ακολουθίες κανονικά, αλλά κεκλεισμένων των θυρών.

«Μέχρι στιγμής πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες χώρες. Ο Απρίλης θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Η κυβέρνηση εντείνει τις δράσης της», δήλωσε αρχικά ο Στέλιος Πέτσας και συνέχισε μεταξύ άλλων:

«Σε ότι αφορά την ανάσχεση του ιού. Χωρίς τα μέτρα που πήραμε, θα ζούσαμε δραματικές στιγμές. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε. Γι αυτό παρατάθηκαν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας. Οι λίγοι παραβάτες θα πιάνονται και για το δικό τους καλό και για το κοινό όλων. Εντείνονται οι προσπάθειες μας για τα ΚΥΤ. Χώροι απομόνωσης και περιορίζονται οι έξοδοι. Σε Ριτσώνα και Μαλακάσα επιβλήθηκε καραντίνα.

Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν εκκλησιασμοί κεκλεισμένων των θυρών. Η πίστη μας δεν δοκιμάζεται. Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε στις αυλές μας, δεν θα πάμε στην εκκλησία».

Για τη στήριξη του ΕΣΥ, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι: «Από 565 ΜΕΘ, τις αυξήσαμε σε 910. Έχουμε εξαγγείλει 4.810 προσλήψεις, ενώ 2.412 έχουν προσληφθεί ήδη.

Όσον αφορά τα κέντρα υγείας, η λειτουργία τους θα είναι 24ωρη. Τα μεν θα είναι αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό που δεν χρειάζεται να πάνε στα νοσοκομεία και τα δε για άτομα με άλλες ασθένειες. Επίσης, ξεκινά άμεσα η τηλεφωνική ψυχολογική υποστήριξη. Έχει ξεκινήσει η άυλη συνταγογράφηση».

Για τα διαγωνστικά τεστ: «Ο χρόνος είναι πολύτιμος γι αυτό ο πρωθυπουργός μας στηρίζει την πρόταση του Μόσιαλου στην εφημερίδα FAZ, για αγορά από τις κυβερνήσεις των πατεντών για διαγνωστικά τεστ».

Για την οικονομική στήριξη των πολιτών: «Την επόμενη Πέμπτη ξεκινά η επιστροφή στους ελεύθερους επαγγελματίες των ποσών που δικαιούνται ως επιστροφή από τις εισφορές τους. Τα μέτρα [για την στήριξη εργαζομένων & οικονομίας] θα συνεχιστούν και προβλέπεται να υπερδιπλασιαστούν τον Μάιο».

Για τη στάση της Ευρώπης: «Η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup είναι σημαντική. Είναι γνωστή η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ελπίζουμε να υπάρξει μια κοινή αντιμετώπιση. Υπενθυμίζω ότι η Ευρώπη έφτασε πιο ισχυρή ως εδώ αντιμετωπίζοντας κρίσεις πιο μεγάλες από τη σημερινή. Η Ελλάδα θα αναπτύξει δημοσιονομικό δίκτυ προστασίας ύψους 14 δις ευρώ το καλοκαίρι. Συνολικά 24 δισ., δηλαδή 13% του ΑΕΠ, θα διατεθούν συνολικά για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Ο Στέλιος Πέτσας έκανε ειδική αναφορά στον εθελοντισμό: «Σημαντική η συμμετοχή των πολιτών στις πλατφόρμες εθελοντικής προσφοράς και αλληλεγγύης. Μένοντας σπίτι τον Απρίλιο είναι στο χέρι μας τον Μάιο να χαρούμε τα πρώτα αποτελέσματα του κόπου μας Είναι πολύ νωρίς να προβλέψουμε πότε θα αρχίσει η κάθοδος [της καμπύλης της πανδημίας]. Δίνουμε αγώνα να κερδίσουμε χρόνο».