Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ Κικίλιας και Χαρδαλιάς

Οι κ.κ. Κικίλιας και Χαρδαλιάς ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ.

Ο υπουργός Υγείας και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων

Επισκέφθηκαν σήμερα το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ και το Γενικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ)


Οι κ.κ. Κικίλιας και Χαρδαλιάς ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ.

«Επισκεφθήκαμε το επιχειρησιακό κέντρο του ΕΚΑΒ με τον Υφυπουργό, τον κ. Χαρδαλιά, τον οποίο θέλω και δημοσίως να συγχαρώ για τη νέα του θέση και τα καθήκοντα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Θυμίζω, ότι μέχρι πρότινος υπήρχαν δυο επιχειρησιακά κέντρα, του ΕΚΕΠΥ και του ΕΚΑΒ. Με το νόμο που περάσαμε στην αρχή του έτους, τα συγχωνεύσαμε σε ένα και αυτό αποδεικνύεται πολύ σωστή επιλογή», πρόσθεσε.

«Ο κ. Χαρδαλιάς είχε μια πρώτη ενημέρωση από τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και όλα τα στελέχη, διασώστες, επιχειρησιακούς και επιτελικούς παράγοντες», είπε ο υπουργός Υγείας.

«Καταλαβαίνετε πλέον ότι συνεργάζονται όλοι – Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία ο Στρατός, όπου χρειαστεί, το ΕΚΑΒ – όλοι οι επιχειρησιακοί βραχίονες του κράτους.

Χαίρομαι που γίνεται αυτό και θέλω να καταστεί σαφές σε όλους, ότι είμαστε μια ομάδα και παλεύουμε για το κοινό καλό και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, για τη Δημόσια Υγεία», επεσήμανε.

«Πάρα πολλά κρούσματα δεν έχουμε. Υπάρχουν πρωτόκολλα Δημόσιας Υγείας με βάση τον ΕΟΔΥ, τα οποία πρέπει να τηρούμε και τα τηρούμε.

Θα ήθελα να παρακαλέσω για ακόμη μια φορά – θα κάνει εκτενείς δηλώσεις ο κ. Υφυπουργός το απόγευμα – θέλει πολύ μεγάλη προσοχή το πώς χειριζόμαστε τα νέα, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Σε μια κρίση Δημόσιας Υγείας, πρέπει η ενημέρωση να είναι έγκυρη και έγκαιρη.

Βασίζομαι σε εσάς, βασιζόμαστε σε εσάς γι’ αυτό. Έχω επαναλάβει πολλές φορές, ότι θέλει μεγάλη προσοχή στο πώς διακινούνται τα νέα. Αυτή είναι η έκκληση που σας κάνω.

Στην εποχή της κρίσης, χρειάζονται στήριξη οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, το παραϊατρικό προσωπικό, οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι διασώστες του ΕΚΑΒ, τα πληρώματα, οι άνθρωποι οι οποίοι επιτελούν με αυταπάρνηση το καθήκον τους», συμπλήρωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Από τη μεριά του ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι «η συνεργασία μας με το Υπουργείο Υγείας από την αρχή  της κρίσης, και πριν την εμπλοκή της Πολιτικής Προστασίας, υπήρξε άριστη. Το ΕΚΑΒ είναι βασικός επιχειρησιακός βραχίονας στα σχέδια Πολιτικής Προστασίας  και γι’ αυτό συμμετείχε ex officio στο Εθνικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας».

«Σήμερα βρεθήκαμε εδώ με τον Υπουργό, σε συνέχεια της συζήτησης που είχαμε για τα επικαιροποιημένα σχέδια που χρειάζεται να έχουμε. Η δουλειά που γίνεται είναι εξαιρετική, τα σχέδια είναι εναρμονισμένα», τόνισε ο υπουργός.

«Σε όλες τις φάσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, το ΕΚΑΒ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και είμαστε σίγουροι ότι και μέσα από την ετοιμότητα που έχουν, έρχονται να προσθέσουν σημαντική επιχειρησιακή αξία στην όλη μας προσπάθεια», πρόσθεσε.

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση, είναι ένας «πόλεμος», όπως είπε και ο Πρωθυπουργός. Στον «πόλεμο» αυτό πρέπει ο καθένας μας να μπει μπροστά και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά», επεσήμανε

«Αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρα αντιληπτό, για άλλη μια φορά, είναι ότι η έκβαση του «πολέμου» δεν βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο Κράτος. Το Κράτος θα κάνει αυτά που πρέπει. Βασίζεται στις καθημερινές επιλογές που θα κάνει ο καθένας από εμάς. Μένουμε σπίτι. Αν αγαπάμε τους ανθρώπους μας, τις γειτονιές μας, την Πατρίδα μας, μένουμε σπίτι», ανέφερε.