Αναμένεται να παρατεθεί η μερική, πανελλαδική, αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων για το μετά το Πάσχα διάστημα.

Το μήνυμα του αρμόδιου υπουργού προς τους δικαστές.


Την έκδοση δικαστικών αποφάσεων για όσο διάστημα θα διατηρηθεί αναστολή στη λειτουργία των δικαστηρίων λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, από τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αθανάσιος Ράντος, έχει ξεκινήσει τις τηλεδιασκέψεις επί υποθέσεων που έχουν ήδη συζητηθεί στο ακροατήριο, πριν από την εμφάνιση του κοροναϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η έκδοση νέας κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία θα παρατείνεται η μερική, πανελλαδική, αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων για το μετά το Πάσχα διάστημα.  Όπως είναι γνωστό, τόσο με την ισχύουσα υπουργική απόφαση μερικής αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, όσο και με την νέα που αναμένεται, η δημοσίευση των αποφάσεων εξαιρείται από το μέτρο της αναστολής.

Παράλληλα, κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, υπενθύμιζαν ότι οι δικαστηριακές εργασίες που μπορούν να πραγματοποιηθούν, χωρίς να διακινδυνεύεται η δημόσια υγεία, πρέπει αναμφίβολα να πραγματοποιούνται κανονικά, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος της εκκρεμούς δικαστικής ύλης, η οποία εκ των πραγμάτων συσσωρεύεται και θα εμφανιστεί εντονότερη μετά την λήξη της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣτΕ Αθανάσιου Ράντου, ξεκίνησαν με επιτυχία οι τηλεδιασκέψεις επί υποθέσεων οι οποίες έχουν συζητηθεί ήδη επί έδρας, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων.